IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не делим домакинската работа – застрашени сме от раздяла

24 февруари 2017 16 30

Кои са най-тежките случаи?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Случва ли се съпругът/съпругата ни да седи пред телевизора, докато нас ни чака един куп домакинска работа?

Ако това е често срещана картинка вкъщи, има голям риск връзката ни да бъде обречена. Според ново проучване неправилното разделение на домакинската работа всява хаос и застрашава двойката с раздяла.

Специалистите от Стокхолмския университет в Швеция твърдят, че има научни доказателства за значимостта на разделянето на домакинските задължения и огромното им влияние върху удовлетворението и стабилността в семейството.

Установява се, че жените в хетеросексуални двойки, които смятат, че са натоварени с цялата домакинска работа, се чувстват нещастни в своята връзка. При тях е и много по-вероятно да обмислят раздяла.

Любопитното е, че мъжете в хетеросексуална връзка също са склонни да се чувстват неудовлетворени, като връзката им също е застрашена от разпад.

Оказва се, че във всяка една връзка удовлетворението на партньорите е значително понижено, ако само единият е натоварен с домакинските задължения. Най-тежките случаи са, когато мъжете смятат, че помагат в домакинските задачи на жената и задълженията у дома са разделени поравно, а жената твърди, че повечето отговорности са за нея. Това всява напрежение и е причина за по-ниски нива на удовлетвореност сред партньорите.

Оказва се, че ако мъжът не признава, че партньорката му върши по-голямата част от работата, ефектът върху връзката също е негативен.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари