IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вековни традиции, писана булка – една сватба в Рибново (ВИДЕО)

2 март 2017 12 40

Вижте видео от празника, който съхранява традициите в селото

Снимки: Олег Попов, Investor Media Group

Снимки: Олег Попов, Investor Media Group

Екип на Bulgaria ON AIR засне традиционна сватба в Рибново. Репортерът Михаела Карабельова и операторът Тодор Тодоров ви срещат с двама младоженци, избрали да сключат брак по уникален начин. Колко струва чеизът под небето и за какво мечтаят писаните булки на Рибново?

Това е една история за любовта и традициите. Любовта е в ръцете на младите, а традициите в душите на старите. Тук в китното Рибново на власт е патриархатът, а ценностите движат общността. И ако през пролетта и лятото в селото кипи усилен труд, то зимата Рибново празнува. В сезонът на сватбите тук важат правилата от приказките – три дни яли, пили и се веселили.

Но различното е, че освен веселба в истинската рибновска сватба трябва чеиз и писана булка. На старите обичаи залагат и те. Добре дошли на сватбата на Пембе и Фейзи.

„Ние бяхме в един клас, запознахме се в 9-ти клас. Тогава ни събраха и така изкарахме до 12-ти клас преди бала, станахме гаджета. На бала бяхме заедно, той ми беше кавалер. Вече две години след бала са минали и решихме, че ще направим сватба“, разказва Пембе.

За разлика от своите връстници, двайсетгодишните младоженци избират стогодишните традиции. Затова още от първия ден на тяхната сватба къщата на булката е отрупана с богат чеиз.

В него има всичко за къщата – от кухненска посуда и одеяла до мебели и голяма спалня.

Сватбата в Рибново е празник за цялото село. Затова след като разгледат даровете на булката, млади и стари се събират на площада, за да направят палитра от пъстри цветове и танци.

Но тук сватбите са далеч от шаблона, затова празненствата продължават повече от ден.

В затворения свят на писаните булки мечтите са прости – щастливо семейство и няколко деца. И въпреки странните обичаи, Пембе и Фейзи са обикновени млади хора, които се осмеляват да свият гнездо в малкото Рибново. А хората тук се надяват, че повече млади ще последват примера им, за да поддържат живи шарените традиции в Западните Родопи.

Вижте целия ритуал във видеото:

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари

Щ.Младши ( преди 7 години )
Този обичай е прекрасен понеже не е турко-арабски,а Български! Ние патриотите (не онези от коалицията на Сидеров,а истинските) поздравяваме нашите братя помаци и им желаем много здраве,щастие и късмет!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар