Освен че е технологичен гигант, Япония разполага с богато културно наследство. Островната държава има интересни традиции, сред тях е и изкуството за гарниране на храни, наречено мукимоно.
При мукимоно японските майстор-готвачи използват специален нож, наподобяващ медицински скалпел. Извънредно острият инструмент позволява на кулинарите да изваят разнообразни фигури в плодове, зеленчуци и други хранителни продукти. Готварските скулптури често включват характерните за Япония фолклорни елементи – животни, фолклорни мотиви и др.
От почти година в Instagram един японски майстор представя на многомилионната аудитория своите изкусни техники за мукимоно. Той използва псевдонима Гаку – от японски означава спокоен човек, който обича работата си. А неговата е един цял свят от причудливи форми. Те са дракони, крокодили, цветя...
Вижте изкуството на Гаку в нашата галерия
Александър Градинаров














Американско були нападна и уби 9-месечно бебе
Как и защо концертът на Миле Китич в Габрово се оказа измама
Милена Милотинова показва за първи път у нас „Магията на българското хоро“
Най-старият и най-голям храм на маите е построен, за да изобрази Космоса
Как китовете могат да помогнат на хората да живеят 200 години
Китай се обърна към НАСА, за да предотврати космическа катастрофа
Най-силната магнитна буря за 2025 година ще настъпи днес, 7 ноември
ФИФА с нов удар по роден гранд
Артета отдаде дължимото на Джака
Джуд Белингам отново ще играе за Англия
Ямал се завръща за Испания
Любовен хороскоп за ноември
Тест: Какво ви очаква през ноември
Напитка със супер съставки за детокс
Венера преминава в Скорпион на 7 ноември – ние ставаме най-важни
30 минути йога, медитация и ароматерапия
Над 6% от българските деца се раждат чрез инвитро
Имплантационен прозорец – защо понякога бластоцистът не се имплантира успешно в маточната лигавица
Билки, използвани при хипертония
Остави коментар