IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синьото сияние във водите на Тасмания

21 март 2017 09 20

Дължи се на т. нар. морски блясък

Снимка: Leanne Marshall/Daily Mail

Снимка: Leanne Marshall/Daily Mail

Невероятни снимки разкриват подводно светлинно шоу, което превръща плажове на Тасмания в красиво нощно сияние.

Събитието е уловено от фотографа Брет Чатуин, а неоновосинята вода разцъфтява в северозападния бряг, рисувайки красиви картини.

Любопитната гледка настъпва, когато милиарди едноклетъчни водорасли или растителен планктон, познат като „морски блясък“, са раздразнени от вълни и течения. Когато това се случи, едноклетъчните заблестяват, създавайки синьо сияние във водите около тях.

Самият Чатуин споделя, че за първи път става свидетел на подобно явление в тази област на Тасмания.

Въпреки че е трудно да се определи кога кристалносините води ще се завърнат, експертите казват, че явлението може да се превърне в туристическа атракция. Те допълват, че за първи път морското сияние е забелязано в Сидни Харбър през 1860 г.

През 2000 г. се наблюдава изместването му на юг, а засега е за постоянно в Тасмания. Има данни, че океанските течения и затоплянето на водите са допринесли за това. Определено демонстрира грандиозно разширяване на обхвата си в последните 20 години.

Снимки на морското сияние в Тасмания може да разгледате в нашата галерия.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари