IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страх от летене: Фобия, която ни лишава от значими събития

24 март 2017 06 00

Засяга 4 на всеки 10 души във Великобритания

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Докато страхът от летене е сравнително често срещан и основателен, за повечето от нас той се ограничава с неприятното преживяване по време на излитане, кацане, заедно с турболенцията по време на полета. Има обаче доста хора, при които тази фобия е толкова тежка, че им пречи да пътуват на екзотични места. Във Великобритания това важи за четирима от десет души.

Аерофобията не позволява на засегнатите да летят на дълги разстояния и по този начин пропускат значими събития в живота си.

По време на проучването се анализират нагласите на страдащи от аерофобия и от данните става ясно, че 41% от засегнатите не могат да летят на дълги разстояния.

Сред тези, които определят фобията си като „тежка“, 60% избягват дългите полети, а сред хората, които казват, че страхът им е умерен, този процент е 23.

От британското проучване става ясно, че 1 на всеки 6 души е пропуснал посещение на приятели или роднини отвъд океана, заради страха си от летене.

Повече от половината – 57% от засегнатите от аерофобия се опитват да преодолеят състоянието, като се качват на самолет, въпреки страха си. Сред страдащите от тежка аерофобия 39% смело успяват да приложат тази стратегия.

За 43% от засегнатите туристи най-лесният вариант е да избягват самолетите изцяло. Тази цифра е 61 сред онези, които се страхуват от летене в най-голяма степен.

За да не се лишат от пътуването на дълги разстояния, 25% от тези туристи избират алтернативни методи на транспорт, като кораб. Страхът от летене може да окаже дълбок емоционален ефект както върху засегнатите, така и върху техните приятели и роднини.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари