IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват експедиции до останките на Титаник

23 март 2017 11 20

Цената е над 100 хил. долара

Снимка: CNN

Снимка: CNN

През 1912 г. посещението на потъналия след това кораб Титаник е било повече от изключителен лукс. Над век по-късно все още е.

Туристите с дълбоки джобове обаче ще имат възможност да се плъзнат по палубата на кораба, когато британската компания Blue Marble Private започне да провежда гмуркания до мястото на корабокрушението през месец май 2018 г.

Интересът към най-известното морско бедствие на 20 век остава все така голям, след като Робърт Балард и неговият екип откриват останките на Титаник преди повече от 32 години.

Възможността, която предлага британската компания, може да се окаже последна, тъй като през 2016 г. изследователи установяват, че след 15 – 20 години бактериите екстремофил могат да изядат това, което е останало от прочутия кораб.

Осемдневното пътешествие ще започва от Нюфаундленд, Канада, откъдето посетителите ще бъдат транспортирани в специално построена подводница до останките на кораба, намиращ се на повече от 3 км под повърхността на Атлантическия океан.

Първото пътешествие вече е изцяло резервирано, въпреки цената му от 105 129 долара на човек.

По време на експедицията се предвиждат гмуркания в продължение на три дни, като всяко от тях трае по три часа. Изследването на останките на 269-метровия кораб включват разглеждане на палубата, носа, мостика и помещението, където някога се е намирало голямото стълбище.

Туристите ще имат възможност да разгледат и океанското дъно около потъналия кораб, станало дом на множество артефакти, които се намират там повече от век.

Снимки: CNN

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари