IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-често срещаните кошмари и значението им

29 март 2017 13 00

Те изразяват желания и притеснения

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Мнозина от нас смятат, че през нощта мозъкът ни използва времето за почивка, за да подреди преживяванията през деня. Докато спим обаче, сънищата ни се разгръщат, поставяйки ни лице в лице със страхове и желания, които не осъзнаваме. Това може да се прояви в цял цикъл от лоши сънища, където се срещаме със зомбита или се сблъскваме с изневяра.

Какво обаче е значението зад някои от най-често срещаните кошмари?

Лошите сънища всъщност говорят много за живота ни и засягат 80 – 90% от хората в някакъв момент от битието им, което ги прави изключително често срещани.

Понякога причината за кошмарите може да се крие в употребата на определени лекарства, много силна тревожност, както и когато наш роднина има подобен проблем.

Един от най-често срещаните кошмари е да бъдем голи пред други хора, които обикновено са облечени. Той може да се дължи на страх от разкриване на някаква тайна пред другите, на загуба на идентичност, на чувство на срам или недооцененост.

Някои други кошмари ни пренасят в свръхестествен свят, обитаван от призраци и зомбита. Подобни сънища могат да символизират разкаяние, мисли, които ни разстройват или потискане на паметта.

Призракът в съня може да отразява и задача, която се затрудняваме да изпълним.

Друг значително често срещан кошмар е, че ни изневеряват. Това не означава задължително, че партньорът ни наистина е изневерил или че се тревожим това да не се случи. Възможно е да сънуваме подобен кошмар, защото се притесняваме за стабилността на връзката или дори кариерата ни.

Разбирането на символиката зад кошмарите ни може да ни помогне да се справим със страховете и желанията си в реалния живот.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари