IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо интровертите са по-добрите служители?

30 март 2017 13 00

Те се нуждаят от усамотение

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Противно на всеобщото схващане, екстровертните личности не са единствените „звезди“ в офиса.

Докато екстровертите са много общителни и дейни, тихите интровертни служители са най-продуктивни и също толкова ценни, когато става дума за организация.

Според психолози тези личности притежават много добри качества, необходими да се изкачат по стълбата на успеха в кариерата.

В сравнение с екстровертните личности, интровертите се разсейват по-малко. Освен това, те са доволни, когато работят по проекти, изискващи усамотяване за дълго време. Заради това интровертите се считат за по-способни да устоят на различните фактори, отвличащи вниманието им и да изпълняват дългосрочни задачи.

От скорошно проучване става ясно още, че те са по-добри и в подкрепяне и насочване на инициативните и креативни служители, докато екстровертите са по-добри, когато служителите, които трябва да водят, са пасивни.

Един на всеки двама или трима души в света са интровертни личности – около половината от населението. Макар стремежът към усамотяване, характерен за интровертите, да се смята за недостатък, тази тяхна черта изглежда допринася за продуктивността им на работа.

Те се нуждаят от тишина и спокойствие, за да могат да дадат най-доброто от себе си. Една от причините е, че при интровертните личности може да се стигне до свръхстимулация и претоварване, когато са изложени на шум и хаос.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари