IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три маршрута за активна почивка близо до София

31 март 2017 07 00

Вижте нашите предложения за отдих през уикенда

Боянският водопад. Снимка: Wikipedia

Боянският водопад. Снимка: Wikipedia

Пролетта дойде, дърветата разцъфнаха, времето е слънчево и провокира все повече за разходки навън. Подбрахме няколко планински маршрута, подходящи за лежерна разходка и за трекинг, които можете да тествате още този уикенд.

Според метеоролозите времето в събота ще бъде слънчево с частична облачност – изключително подходящо за разходки и спорт в планината. Ето затова ви предлагаме няколко маршрута близо до София за да се „хванете за зелено“.

Боянският водопад

Боянският водопад е само на 5 км от центъра на квартал Бояна. До него може да се стигне, като от Бояна се следва поречието на Боянската река. В началото на вашия трекинг над Бояна ще можете да изберете една от двете маркирани пътеки. Пътеката вдясно е по-кратката – ще ви отнеме около 45 минути, но е по-тежка като преход и ще ви поизтощи. Не бихме ви я препоръчали обаче, ако не катерите планината често. По-подходяща за вас ще бъде лявата пътека, която е малко по-дълга, около час и половина. Последната част и от двете пътеки включва кратко стръмно изкачване.

През пролетта започва снеготопенето и водопадът е прекрасен и пълноводен. Той е отлична дестинация и за посещение през лятото, а през зимата е предпочитано място за ледено катерене от катерачите.

Златните мостове

При този трекинг маршрут можете да изберете сами началната си точка – от автобусната спирка на Златните мостове или от Бояна. При втория маршрут е задължително да сте физически добре подготвени и да тръгнете рано, за да имате време да се изкачите от Бояна до Златните мостове, а оттам до х. „Еделвайс“ ще ви отнеме около час–час и половина спокойно ходене.

Снимка: Wikipedia

Маршрутът започва от спирката на Златните мостове, където от левия бряг на каменната река и непосредствено над автомобилния път се отделят две широки пешеходни алеи. Лявата, покрай реката нагоре, води към м. Ветровала и х. „Кумата“. Дясната, на запад към „Еделвайс“. Хванете дясната пътека, която е добре обозначена. Тя продължава направо през гората, минава по дървен мост над приток на Владайска река. Продължава да редува гориста и долинна част. В местността Фонфон през лятото ще намерите малини. Продължете през няколкото серпентини и смърчовата гора (където лятото растат боровинки).

В последното финално изкачване в боровата гора ще попаднете на х. „Еделвайс“. Може да ви се струва сложно, но пътят е много добре маркиран и не е никак сложен за катерене. Когато се изкачите до хижата ще ви очаква вкусна храна и чай, гостоприемни хижари и дървени шезлонги, които са подходящи за почивка под слънчевите лъчи в планината. Близо до хижата е изградена и каменна чешма с чиста и прохладна планинска вода.

Хижата е била построена в периода 1932–1934 г., като в строителството ѝ е участвал с лични средства цар Борис ІІІ. През 1956 г. тя била опожарена, но скоро след това – възстановена. Сега тя представлява двуетажна сграда, на първия етаж на която са столовата и кухнята, а на втория – спалните помещения.

Лъкатнишките скали

Третият маршрут, който ви предлагаме, е разходка до Лъкатнишките скали, където е скрит карстовият извор Житолюб. За ентусиастите пътешественици предлагаме разходка с влак от София до гара Лъкатник и обратно или да заложите на собствен превоз с автомобил или мотор, с които директно ще спрете в подножието на пещерата.

Снимка: Peika.bg

От гарата преминете реката през въжените мостчета и се насладете на природата, която се открива пред вас. След като пресечете реката можете да избирате два маршрута – да се качите до паметника, който се извисява над скалите – преходът включва пътека покрай скали и река (прекрасни за разхлаждане през лятото) и гориста местност. Няма да ви измори много и ще ви раздвижи за около час.

Гледката от паметника горе е прекрасна. Ако сте си подготвили сандвичи можете да хапнете и да се ориентирате в посока пещерата, която ви чака долу. След като слезете по същата пътека, повървете до реката и около километър по-долу в ляво ще видите пещерата с карстовия извор. Мястото е много красиво и изключително достъпно. Преди години там имаше малък ресторант, но за жалост вече не функционира. Изворът е един от най-големите карстови извори в страната и е създаден от две подземни реки.

Нашите препоръки

Никога не излизайте в планината без правилна екипировка. Дори разходката да е кратка, подготовката е изключително важна, за да се забавлявате безпроблемно. Обърнете внимание на обувките – важно е краката ви да се чувстват защитени от неравния терен, вода, кал, не тръгвайте с джапанки, сандали или кецове, ако не искате да се приберете с наранени стъпала или с контузия на глезените.

Дрехите трябва да бъдат съобразени с климатичните особености и дори когато навън е горещо е възможно в планината температурите рязко да се променят и да завали. Винаги носете импрегнирани дрехи, яке или анорак, а при възможност да завали не забравяйте качулка или дъждобран. Не тръгвайте без вода и пакетирана храна, добре зареден телефон и фотоапарат, ако сте любители на снимките.

И не на последно място – винаги опаковайте багажа си в раница, тя е измислена за разходки и катерене, за да освободи ръцете ви, избягвайте носенето на дамска чанта или найлонови торбички. През летните месеци вземайте със себе си шапки или кърпа за лице и очила.

Ако сте любители на трекинга можете да допълните облика си с щеки, с които ще подпомагате придвижването си по планинските пътеки.

Забавлявайте се на воля в природата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари