IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо някои хора винаги закъсняват?

6 април 2017 14 20

И проблемът може да се реши?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Някои хора просто не могат да пристигнат навреме, било за работа или за среща, а изследователи смятат, че имат обяснение за този феномен. Причината може да е в това, че те винаги решават, че трябва да свършат още едно нещо, преди да тръгнат.

Добрите новини са, че специалистите посочват и начини, които да помогнат на „засегнатите“.

Хроничното закъснение се свързва с вид памет, при която спомнянето се отключва от нещо, което ни подсеща, като например факта, че се налага в 9 часа да бъдем в офиса.

Изследователите установяват, че някои хора са по-добри в преценката за времето от други. Има начини моделът на закъсняване да се наруши, включително и да не се поддаваме на изкушението да свършим още едно нещо преди да излезем.

Проучването, проведено от изследователи от Вашингтонския университет, сравнява стратегиите за управление на времето сред по-младите и по-възрастните.

За целите на проучването участниците получават задача, свързана със поменатия вид памет, която трябва да изпълнят за определено време. Те имат и възможността да проверят часовника.

Задачата в експеримента е сложна, поради което участниците биват погълнати от нея, точно както губим представа за времето, докато проверяваме новостите в социалните мрежи например. Оказва се, че по-младите по-често поглеждат към часовника си.

Основният фактор, определящ точността ни, е способността ни да оценим времето. Според специалистите има три начина, с чиято помощ можем да подобрим преценката си за времето:

- Редовно да поглеждаме към часовника

- Да изготвим стратегия за организирано изпълнение на задачите

- Да устоим на изкушението да направим още нещо, преди да излезем

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари