IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-щастливи сме на 23, а след това и на 69

19 април 2017 07 10

И как можем да бъдем по-щастливи?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Щастието е може би основната цел в живота на повечето от нас. Според данни на проучване от 2013 г. най-щастливи сме на 23 години, а след това достигаме този връх отново на 69. Добрите новини са, че има някои научно доказани начини да повишим чувството си за благосъстояние и в останалото време.

Според специалистите щастието в живота ни следва U-образна крива, като в периода след 23 години постепенно се понижава, достигайки плато в зряла възраст, а по-късно в живота отново започва да се покачва.

За целите на своето проучване изследователски екип от Лондонското училище по икономика интервюира 23 хил. германци на възраст между 17 и 85 години. Те са запитани колко щастливи са били в живота си, помолени са и да прогнозират колко щастливи ще бъдат в следващите пет години. Пет години по-късно участниците съобщават колко щастливи са в действителност.

Тези резултати могат да са повлияни и от тенденцията младите хора да надценяват бъдещото си щастие, а възрастните хора да го подценяват.

Така например в проучването по-младите хора прогнозират по-светло бъдеще, докато в действителност нивата на щастие с възрастта започват да намаляват.

Все пак, ако не сме нито на 23, нито на 69, има как да бъдем по-щастливи. Можем например да увеличим активността си в спалнята. Слуховете са верни – когато правим повече секс, се чувстваме и значително по-щастливи. Не обаче заради причината, за която повечето от нас вероятно мислят.

Според изследователи не самият секс е виновен за благоприятния ефект, а близостта, прегръдките, чувството за привързаност.

Консумацията на повече плодове и зеленчуци в действителност може да повиши щастието. Ходенето също може да има такъв ефект, тъй като намалява нивата на стреса.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари