IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависимостта към смартфоните изяжда от съня ни

21 април 2017 11 10

Според британски учени всяко дете губи между 15 и 30 минути заради умни устройства

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Към днешна дата почти всяко домакинство в България може да се похвали с някакво устройство със сензорен дисплей. А по света, може би дори в този миг, стотици милиони умни джаджи биват управлявани от пръстите на деца и възрастни...

Смартфоните и таблетите днес са естествено продължение на човешката длан. Но с еволюцията на малките компютърчета, човекът става все по зависим от тях. Всъщност според ново научно изследване, малките деца и подрастващите, дори бебетата, които често използват умните устройства, страдат от хронична липса на сън. Младите хора, които попадат в обхвата на изследването, са на възраст от 8 месеца до 3 години. Заради телефони и таблети тези деца губят средно поне 15 минути от съня си.

Доскоро свободното време на подрастващите бе погълнато от телевизията и видеоигрите. Поредица от проучвания в миналото доказа, че съществува пряка връзка между умората и времето, прекарано от малчуганите пред екрана. А модерните времена идват със своите актуални джаджи. За липсата на сън при бебетата и подрастващите сега са обвинени и умните устройства.

Автори на новото изследване са учените от Лондонския университет „Брикбек“. С помощта на онлайн обществено допитване те са успели да съберат данни за децата на 715 семейства. Родителите са попълвали анкети, отразявайки впечатленията си за навиците на техните деца. А данните показват следното:

70% от респондентите на проучването са заявили, че притежават поне едно устройство със сензорен екран. Почти всички от тях (75%) казват, че децата им използват джаджите всеки ден.

Родителите били питани и дали има изменения в съня на техните деца. Оказва се, че малчуганите злоупотребяват с умните телефони и от умора задрямват я на диван, я на стол. Според учените вечерната дрямка нарушава естествения цикъл на съня, причинявайки чувство за умора на сутринта. Освен това притварянето на очите преди полунощ изяжда близо 30 минути от съня на децата.

„Резултатите от нашия труд показват, че популярността на умните устройства е толкова голяма, че е довела до повишената им употреба, дори сред малки деца и бебета“, коментира авторът на изследването, психологът д-р Тим Смит – „Необходими са допълнителни изследвания за надграждане на нашето проучване, за да се разбере дали сензорният екран води до липса на сън, или неговата употреба изяжда време от почивката на хората“.

Според други изследователи, проблемите със съня идват от дългото гледане в мощните екрани на мобилните устройства. Тяхната способност да излъчват силна светлина действа разсънващо на човешкия организъм, лъжейки мозъка, че не е време за сън, защото е още ден. Освен това през нощта хората играят или се ровят из видеоплатформи, за да се позабавляват. Така съзнанието се превъзбужда, което откровено затруднява заспиването.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари