IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени предричат: След 10 години ще има отвари за любов

21 април 2017 14 10

Ще връща двойки към романтиката

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В историята за Аладин и вълшебната лампа имаше само едно условие. Духът не можеше да накара никоя жена да се влюби в него. Но вероятно скоро няма и да е необходимо. Според д-р Андреас Сандберг, изследовател и футурист от Университета Оксфорд, отварите за любов биха могли да се появят идното десетилетие. Д-р Сандберг е специалист по неврология... Вероятно или не си е допрочел учебниците в университета, или наистина знае за какво говори.

Налудничавият медик е уверен в твърденията си. Според него човекът се влюбва, защото му е необходимо да създаде подходяща среда за създаване на деца. Любовта е това, което крепи семейството. Без нея малките човешки бебета не биха могли да оцелеят.

„Ние хората създаваме адски беззащитни деца“, посочва изследователят-невролог пред Independent – „Нашите бебета не са например като тези на конете, които могат да вървят само няколко часа, след като са се родили“.

По думите на д-р Сандберг, от гледна точка на еволюцията човечеството трябва да се погрижи любовта да продължи да крепи семействата. Тя е ключът към оцеляването.

Науката казва за любовта, че тя е просто един химичен процес в един определен дял от мозъка. Силните чувства, които изпитваме, са причинени от секрецията на окситоцин, допамин и вазопресин.

„Реално това, което играе основна роля за обвързването при хората, са химичните процеси в мозъка“, казва ученият – „Секрецията на допамин във фронталния лоб на мозъка ни кара да чувстваме близост с човека до нас“.

В този ред на мисли ученият смята, че любовната отвара на идното десетилетие ще представлява медикамент, съдържащ концентрат от окситоцин, вазопресин и разни сложни за произнасяне вещества. За момента обаче не се знае как „любовната терапия“ би повлияла на човешкия организъм.

„Една добра любовна отвара би трябвало да повлияе мозъка по целенасочен начин, какъвто към днешна дата не е разработен“, казва медикът-любовчия. Но науката напредва. Днес медицината все повече започва да разбира как функционира мозъкът.

„Науката прогресира с всеки изминал ден. Бих се учудил, ако до 10 години не сме разбрали как да управляваме химическите процеси на любовта“, смята д-р Сандберг.

Но класическото разбиране за любовна отвара, изпиването на която кара човека да обича, определено е предизвикателство за научните среди. Най-малкото от етична гледна точка такъв медикамент би бил абсурден.

„Съществуването на есенция за любов би било като универсално средство изнасилвачите да си лягат с всяка жена. Светът би бил ужасен, ако такова нещо се появи на комерсиалния пазар“, отбелязва неврологът.

От друга страна д-р Сандберг твърди, че „лекарството“ би могло да бъде полезно за двойки, които са изчерпали взаимоотношенията си и имат нужда от леко побутване, за да се върнат отново в романтиката.

„Дори да обичаш някого, емоциите се променят във времето. Но ако съществуваше едно малко шишенце, което може да оправи нещата, какъв ли щеше да бъде светът ни?“

Подготви:Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари