Какво ни е нужно, за да бъдем успешен предприемач? Хората, които могат да се определят като такива, са много различни – идват от различни географски места, имат различно възпитание, образование, доходи, произлизат от всякакви социални слоеве.

Въпреки това обаче те имат и много общо. Кои са чертите, които притежават успешните предприемачи?

1. Решителни са

Ако се стремим да станем предприемач, за целта е нужно да си поставим много ясни цели по пътя. Разрастването на бизнеса, увеличаването на продажбите и наемането на нови служители изискват няколко микроцели, които да бъдат изпълнени успешно.

Този тип натоварване и предизвикателство е достатъчно, за да откаже мнозина от преследването на успешна кариера. Трябва да сме решили от самото начало да бъдем успешни – още преди да започнем. В противен случай има голям риск да се поддадем на напрежението.

2. Желание да научаваме повече

Трябва да бъдем винаги в крак със случващото се, а това изисква непрекъснато да учим. Светът не престава да се променя и се развива и само онези, които също се развиват чрез постоянно учене, успяват.

Още по темата

3. Не бива да забравяме, че провалът е част от играта

Ричард Брансън го е казал най-добре: „Неуспехът е една от тайните за успех, тъй като някои от най-добрите идеи произтичат от пепелта на проваления бизнес.“

Ако разберем че провалът е част от това да сме предприемач, ще „вземем“ тези неуспехи и ще ги използваме като учебен опит. Опитът от реалния свят ни учи повече, отколкото някога бихме могли да научим в класната стая.

4. Адаптивни сме

Възможно е да има изненади на всеки ъгъл, дори и с добре обмислен план и стратегия.

Ако сме изключително адаптивни, това ни дава възможност да реагираме бързо във всяка ситуация. Позволява ни да вземаме решения, които ни насочват в посока, в която да избегнем неприятностите.