IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога поколението Милениум да напусне семейното гнездо?

22 май 2017 14 20

На Запад е доста по-различно от България

Снимка: time4selfie.com

Снимка: time4selfie.com

Ако се разходим по улицата и разпитаме представителите на по-старата генерация, те ще кажат, че поколението Милениум (родените между 1981 и 2000 г.) чака всичко да му се даде на тепсия. Така да се каже, старите смятат, че младите са мързеливи и не се борят за самостоятелност.


Но дали е така?

Постигането на индивидуална независимост е дълъг и бавен процес, изпълнен с предизвикателства – образование, жилища, кариера, доходи... А в съвременната реалност не е така просто да се самоиздържаш от днес за утре.

Според непредставително проучване на списание „Bankrate“, настроенията сред родените между 1981 и 2000 г. са, че човек трябва да напусне родителите си година-две след пълнолетието си. Данните от социалното изследване, проведено сред 1 000 души, показват, че представителите на поколението Милениум искат да се отделят от семейното гнездо на 22-годишна възраст.

Младежите са споделили как според тях независимостта на едно дете трябва да започне още на 18. С пълнолетието човек вече трябва да поеме поне разходите за мобилния си телефон. На 20 пък разходите по личния автомобил, ако има такъв.

22 години пък се оказва крайъгълният камък, тогава вече е време за самоиздръжка.

„Милениумите често влизат в стереотипа като мързеливи и несамостоятелни“, отбелязва журналистът и автор на изследването Сара Баргер. – „Но според нас представителите на младото поколение наистина искат да постигнат независимост от своите родители“.

В повечето случаи родителите на милениумите са представители на една друга демографска съвкупност – поколението „Х“, които са родени между 1960 и 1980 г. Американските изследователи се допитали и до тяхното мнение – кога е време децата да станат самостоятелни?

Няма единно мнение, но позициите на възрастните гравитират около това, че техните деца трябва да започнат да стават самостоятелни след 18-ата си годишнина. Този процес трябва да бъде плавен и постепенен.

Единодушие се постига по друг въпрос – висшето образование. 75% от анкетираните родители са уверени, че следването във ВУЗ би отворило нови хоризонти за децата им.

На Запад родителите смятат, че един младеж трябва да има собствен автомобил на 18 години. Мнението на възрастните изпреварва това на милениумите, които твърдят, че могат да поддържат лична кола, когато станат на 20.

По въпросите за самостоятелното жилище има две позиции.

От една страна родителите не биха искали да инвестират в нечий чужд апартамент, плащайки наем. Но от друга майките и татковците искат да осигурят собственото пространство на своите деца. Така да се каже – няма оправия.

Заради липсата на средства за осигуряване независимостта на милениумите, 3,3 млн. младежи от Великобритания, не са успели да напуснат семейното гнездо. Младите са на възраст 20-34 години.

За България няма актуални данни затова колко младежи се самоиздържат. Но настроенията са видни – родителите на българските милениуми активно наливат пари за образованието и материалните придобивки на децата им. Родните майки и бащи обаче не са толкова големи привърженици на западния модел за възпитание. Българският родител в някои случаи е твърде близо до потомството си, произвеждайки в повечето случаи мамини дечица, неспособни да бъдат самостоятелни.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

... ( преди 6 години )
Браво, Сашо, супер автор си, един от най-добрите, които съм чела и тук, и в чужбина! Каза им го от раз: БГ родителите бълват милениумчета - ***. Масово младите у нас до 30-35 години не знаят къде са, нямат пари... с една дума, морски свинчета. Особено мъжете. Много малко са тези, които се оправят сами след 18, браво и на тях. Живели сме и сме видели с мъжа ми поне 20 държави в Европа и в Азия, е няма такива мишоци като БГ младежта, без извинение. Дори в Русия, Турция, че даже и... в Корея, Пакистан и Македония, младите мъже са в пъти по-самостоятелни. За Запада не говорим, там 1 от 10 се крие под полата на майка си след 25! И знаете ли защо: нормалният азиатец или западноевропеец - мъж - дори не може да си намери гадже, ако няма собствен дом. Та така... пък тука, от къщата на майка му - в тази на жена му.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар