IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 неща, които умните хора не правят

23 май 2017 11 00

Важно е да има на кого да разчитаме, но не прекалено

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Когато си говорим за интелект, един от основните въпроси е, какво прави един човек умен. Дали това са множеството факти, които можем да запомним? Или се определя от коефициента на интелигентност? А може би това е мъдростта да се вземе решение във важен момент или да знаем как да вземем най-доброто от една лоша ситуация.

Разбира се, ако някой е умен и успешен, е трудно да се установи какво точно е отговорно за успеха и благополучието на този човек.

Истината е, че е много по-лесно да се установи онова, което умните хора не правят. Докато заобикаляме тези негативни неща, останалото ще дойде по естествен път.

1. Не пренебрегват възможността да спестят пари

Предпазливостта е добродетел, която не бива да се бърка с алчност или скъперничество. Да бъдем в състояние да управляваме финансите си и да спестяваме, като избягваме излишни разходи, е качество, достойно за възхищение.

2. Не разчитат основно на други хора

Няма нищо лошо в това да имаме приятели, семейство или колеги, на които можем да се доверим и на които можем да разчитаме. Дори напротив – всеки трябва да има такъв човек, когато нещата се объркат. Ако прекалено разчитаме на нечия подкрепа обаче, това може да ни направи неспособни сами да се справяме с препятствията и съответно да израстваме.

3. Умните хора не действат безотговорно

Не трябва да приемаме това твърдение като „Умните хора не се забавляват“, или „Умните хора са скучни.“ Разбира се, че можем и трябва да се забавляваме, да се наслаждаваме на питие или да се посмеем. Чувството на отговорност не означава, че сме безинтересни, това само означава, че ни харесва да имаме по-организиран начин на живот.

Той води до по-голяма ефективност, независимо дали сме студент, служител, собственик на бизнес, изпълнител, или знаменитост.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари