IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви, народе възродени! Честит 24 май!

24 май 2017 04 45

Днес отбелязваме Деня на българската просвета и култура

Върви, народе възродени! Честит 24 май!

Днес отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, създадена от Кирил и Методий. Той се отбелязва като църковен празник още през 11 век.

Честит празник на всички учители и ученици!

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в град Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие.

Светите братя Кирил и Методий са родени в град Солун. През 855 г. те създават глаголицата – славянската азбука. От 862 г. те се заели да популяризират християнството на славянски език. Солунските братя имали много последователи, които продължили просветителското им дело. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на датата 11 май.

През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

През 1892 г. е написан химнът на Деня на българската просвета и култура. Автор на текста на „Върви, народе възродени“ е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание „Мисъл“. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.

За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

По повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, българският патриарх Неофит ще отслужи празничния молебен за 24 май – Деня на българската писменост, духовна просвета и култура в катедралния храм „Св. Александър Невски“. Литургията ще започне в 10:00 ч.

Президентът Румен Радев ще вземе участие в честванията в столицата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Държавният глава ще се включи в традиционното празнично шествие за 24 май до паметника на светите братя Кирил и Методий. Към празничното шествие ще се присъединят и председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народни представители.

Пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ президентът Румен Радев ще присъства на тържествения водосвет за 24 май и ще произнесе слово.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари