IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медитацията може да има и странични ефекти

25 май 2017 09 10

Сред тях са тревожност и паника

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Медитацията се препоръчва за успокояване на ума и освобождаване на стреса и напрежението, но се оказва, че тя може да доведе и до някои странични ефекти. 

Дълбоката медитация, която е популярна сред знаменитости като Анджелина Джоли и Ема Уотсън, може да има и нежелани ефекти като безсъние, тревожност и свръхчувствителност към светлина и звуци. 

Това установява екип американски учени, които изследват феномена „болест на медитацията“, като интервюират 100 човека. 

От данните, поместени в сп. PLOS One, става ясно, че докато някои изпитват блаженство от концентрацията върху дишането, други се сблъскват с болка или затруднение да се върнат обратно към нормалния живот. 

Пояснявайки симптомите, авторите споделят, че хората, които прекарват дълго време със затворени очи, на много тихо и спокойно място, може да станат свръхчувствителни към шума и светлината на „нормалния“ живот. 

Освен това, медитацията може да причини мозъчна активност, която може да навреди на съня и храненето. 

Докато авторите на проучването обясняват връзката между тревожността, паниката и параноята, говорят за феномен, наречен „паника, предизвикана от релаксация“, при който някои хора изпитват тревожност или паника, когато се отпуснат. 

Това е възможен механизъм, който може да обясни защо медитацията крие риск и от повишена тревожност, но много малко се знае за начина, по който тя работи, както и за причината нежеланите ефекти да се случват само сред някои. 

Медицински доклади са документирали случаи на психози, припадъци и мания, причинени от медитацията. Будистите отдавна признават за съществуването на „болест на медитацията“.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари