Да, седенето на бюрото в офиса в продължение на часове определено е причина да натрупаме излишни килограми, но има и някои други фактори, които по-скоро не очакваме да допринесат за допълнителното тегло. За какво да внимаваме?

1. Помещението, в което работим, няма прозорци

Когато прекарваме часове в подобна среда, която не позволява да имаме контакт със слънчевите лъчи, може да натрупаме излишно тегло. Това се посочва в данни на проучване, поместено в сп. Environmental Health Perspectives.

Утринната светлина поддържа биологичния часовник на организма ни в баланс и, когато не се излагаме достатъчно на слънчева светлина, това може да доведе до инсулинова резистентност и повишен апетит.

Още по темата

2. В офиса е много студено

Голяма част от модерните офиси разполагат с централизирано отопление и охлаждане. Когато в помещението температурата е твърде ниска, организмът ни реагира на студа, като съхранява мазнина за изолация, смятат специалисти.

Затова се очаква да увеличим теглото, дори и да намалим приема на калории.

3. Излизаме на обяд с целия екип

Когато излизаме заедно с колегите на обяд, сме склонни да се подвеждаме по тях и да си поръчаме допълнително ястие или десерт, дори и да не сме толкова гладни.

Скорошно проучване, публикувано в списание Obesity установява, че хората, които си носят предварително храна за обяд от вкъщи, свалят повече килограми от тези, които често ядат навън.