IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижата за себе си е от първа важност, за да сме щастливи

9 юни 2017 10 40

А това не е егоистично

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Грижата за себе си е най-доброто нещо, което можем да направим... за себе си. Обикновено на първо място поставяме семейството, след това работата, а себе си оставяме на заден план. Това обаче е голяма грешка.

Организмът ни, подобно на автомобила, има нужда от гориво. Това започва с адекватна почивка, качествена храна, осигуряваща необходимите вещества, и консумацията на достатъчно количество вода.

Грижата за себе си в никакъв случай не е егоистична постъпка. Не трябва да се чувстваме виновни за това. Истината е, че не бихме могли да се погрижим за никого, ако не се погрижим първо за себе си. Това също ще ни помогне и да се наслаждаваме на живота много повече.

Ето защо е важно да си обръщаме достатъчно внимание.

1. В услуга на паметта ни е

Когато не сме си набавили достатъчно сън, се нарушава и паметта ни. Вероятно повечето от нас за забелязали, че липсата на сън е последвана и от повече грешки. Това в крайна сметка може да се отрази негативно както върху семейството ни, така и на работното място.

Трябва да се уверим, че си набавяме 7 – 8 часа сън, а ако имаме възможност, да си вземем и 30-минутна дрямка през деня.

2. Настроението ни автоматично се подобрява

Ако усетим, че ставаме по-раздразнителни, най-вероятно сме поставили себе си на последно място в списъка с приоритети. Ако си казваме по-често „да“, вместо „не“, самите ние ще се почувстваме по-добре и ще бъдем по-полезни за близките си.

3. Намаляваме стреса и напрежението

Тъй като не можем да предскажем бъдещето, трябва да се стремим да намалим и тревогите, свързани с него.

Мнозина се притесняват за начина, по който ще се развият събитията в живота им, а това създава много ненужен стрес и напрежение. Не само, че обикновено прекарваме твърде много време, опитвайки се да предскажем бъдещето, но и сценариите, които разиграваме в главата си, в повечето случаи са свързани с нещо лошо.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари