IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венеция се наводнява и от туристи – забраняват новите хотели

15 юни 2017 08 40

Междувременно местното население намалява

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Изследователите постоянно алармират, че Венеция потъва, но опасността за града идва не просто от водата – той се наводнява и от нарастващия поток туристи. Това е и причината властите да забранят откриването на нови хотели в историческия център на града, както и променянето на вече съществуващите имоти в такива, предлагащи настаняване на туристи.

Тази последна мярка предстои да бъде обявена официално тази седмица, като целта е да се контролира броят на посетителите. Местните жители продължават да протестират срещу гъстите тълпи и увеличаването на цените в града.

Властите съобщават, че ситуацията е доста тежка. „Това е ключово решение за нашия мандат и е в съответствие с политиката на ЮНЕСКО“, допълват още те.

Не се очаква плановете да засегнат островите извън центъра на града, който вече разполага с 25400 стаи, които се дават под наем.

Новата мярка се предприема, след като през май месец тази година властите наложиха забрана да се отварят и нови ресторанти за бързо хранене. Този закон също така ограничава и броя на магазините, в които се продава пица.

Всяка година Венеция се наводнява от безпрецедентните близо 30 млн. посетители. Междувременно населението на града е намаляло от 175000 до само 55000 за последните 60 години.

Според местните медии, ако нещата продължават да се движат със същото темпо, градът няма да има нито един местен жител до 2030 г.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари