Според изследователи умът ни се рее в мечти през около 50% от времето. Оказва се обаче, че това не трябва непременно да бъде нещо лошо. В данни на проучвания се посочва, че замечтаното състояние през деня може да бъде от полза за мозъка и продуктивността по различни начини.

Мултитаскинг за мозъка

Учените са открили, че мечтите, определени като „спонтанни, насочени към себе си мисли и асоциации“, активират много области на мозъка по едно и също време, стимулират творческото мислене, когнитивния капацитет на мозъка и също така подобряват настроението ни.

Замечтаното състояние може да помогне на мозъка да върши няколко различни дейности едновременно, тъй като го кара да обработва повече от една мисли по едно и също време.

Още по темата

Мечтите и постигането на поставената цел

Вместо да ни отклонява, мечтаенето може да ни помогне да постигнем онова, към което се стремим. По време на свое проучване, което цели да установи дали мечтите могат да се провокират електрически, изследователи от университета „Бар-Илан“ в Израел неочаквано откриват, че замечтаните състояния могат да ни помогнат във вършенето на различни дейности.

Оказва се, че участниците, чиито умове се реят в мечти, са по-успешни в постигането на поставените задачи, отколкото тези, които са останали фокусирани. Това означава, че процесът, свързан със създаването на мечти, може да ни помогне да бъдем по-продуктивни.