IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музиката ни разсейва, докато шофираме

6 юли 2017 14 20

Променя се активността на мозъка

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Слушането на музика докато шофираме, може да има сериозно влияние върху способността ни да се концентрираме.

По време на ново проучване, докато доброволците, взели участие в него, се опитват да се концентрират върху звуци, идващи от високоговорители, експертите измерват мозъчната им активност.

Оказва се, че участниците имат повече време за реакция и по-високо ниво психически стрес, когато гледат надалеч от източника на звуците, върху които се концентрират.

Специалистите смятат, че ефектът може да бъде още по-изразен, когато сме изложени на стрес, също така за по-възрастните хора и тези, които имат проблем със слуха.

Лондонските изследователи поясняват, че изместването на посоката, в която гледаме с няколко градуса от източника на звука може да има голям ефект върху мозъчната активност.

Учените смятат, че това е така, защото нашите мозъци са свързани по начин, по който очакват посоката на нашия поглед и това, което чуваме, да бъде в съответствие. Според тях интуитивното ни чувство, че можем да се концентрираме върху източници на звуци, различни от онова, към което гледаме, е илюзия.

Това, което изненадва специалистите по време на проучването, са големите и много специфични промени в мозъчната активност. Ако хората например са уморени, стресирани или са ангажирани с по-сложни задачи, тогава се очаква този ефект да бъде много по-силен, допълват те в данните, поместени в сп. Scientific Reports.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари