IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е тайната на харизмата?

21 юли 2017 13 00

Възможно ли е да се научим да бъдем харизматични?

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Безспорно името на Дейл Карнеги е синоним на умението да влияем на хората. Неговите класически правила за общуването, изведени в бестселърите му – „Как да печелим приятели и да влияем на другите“ и „Как да придобием самоувереност и да влияем на другите чрез изкуството да говорим пред публика“ помагат на милиони хора. Откритията на Карнеги за тънкостите в общуването и умението да влияем, го превръщат от бедно неуверено момче в световноизвестен специалист в областта на човешките отношения.

Ето някои от класическите правила на Дейл Карнеги за тънкостите в общуването.

- Говорете за това, което интересува другия

Често, когато искаме да убедим партньора си да направи нещо, ние започваме да му говорим колко е важно това за нас или му излагаме доводите си защо според нас това, което искаме да направи, ще бъде добро за него. Ако той не се съгласи, несъзнателно започваме да го манипулираме с нещо от рода – „значи не ме обичаш достатъчно, длъжен си да го направиш, ще съжаляваш, ако изпуснеш този шанс“ и т. н.

Подобни манипулации, целящи предизвикване на съжаление и внушаване на чувство за вина, обаче често имат обратен ефект. С принуда и заплаха може да заставите някого да извърши нещо насила, но никога не може да го накарате да го пожелае истински и да даде всичко от себе си. По същия начин, ако имаме искане към свои работодатели или някоя институция, ние обикновено се опитваме да ги убедим като изтъкваме нашите нужди. Истината обаче е, че никой не се интересува от нашите нужди повече отколкото от своите.

Да, има много състрадателни хора, които помагат на другите, но всеки човек усеща собствената си болка и собствените си проблеми много по-силно отколкото чуждите. И това е нормално. Затова говорете за това, което интересува другия, говорете за неговите нужди и му покажете начин да ги задоволи. Ако свържете своето искане с неговите нужди и с това, което живо го интересува, тогава ще можете да предизвикате истинско желание у него да го извърши.

- Внушавайте на хората съзнание за тяхната значимост

Най-мощният подбудител в човешката природа е стремежът на човек да бъде важен. Всеки един от нас, колкото и да е скромен или отдаден на другите, дълбоко в себе си копнее за признание, внимание, похвала, за това да бъде значим и да знае че има принос за нещо. Затова винаги внушавайте на хората около вас съзнание за тяхната значимост. Понякога е нужно толкова малко, за да мотивирате човек да даде най-доброто от себе си.

- Проявявайте искрен интерес към другите

Хората хвърлят много усилия в опитите си да се харесат на околните и да привлекат вниманието им. Но всъщност много по-голям успех ще имате, ако самите вие проявите искрен интерес към тях. Бъдете добър слушател и чуйте какво казва човекът, с когото говорите. Умението да слушаш активно е много ценно и ви прави добър и предпочитан събеседник.

- Обръщайте се към човека по име

Създайте си навика винаги да се обръщате към човека по име и ако не си спомняте името му, винаги питайте – „извинявайте, как беше името ви, как да ви наричам“. Този наглед дребен детайл всъщност оказва изключително въздействие. Когато се обръщате към човека по име и повтаряте в разговора името му, усещате как винаги му става по-приятно, чувства се поласкан, сякаш сте му отделили специално внимание, изпитва някакъв комфорт и по-лесно се доверява.

- Увереност

Увереността е най-важното качество на хората, които умеят да убеждават. Никой не би се доверил и не би последвал плахия, неуверен в себе си човек. Харизматичната личност знае какво иска, вярва в себе си и е убедена в това, което прави. Ако искате да развиете увереност в себе си, започнете да се държите така сякаш сте уверен. Опитвайте нови неща, взимайте думата в групата, казвайте мнението си въпреки страха и притеснението.

- Способността да говорим пред повече хора

Харизмата всъщност е израз на умението за общуване. За да имаме въздействие върху хората, може да ни помогне способността да говорим пред публика. Мнозина, които чудесно говорят пред 2-3 души, се вцепеняват ако трябва да изложат идеите си пред повече хора. Всъщност повечето от нас само при мисълта, че трябва да застанат пред публика, блокират. Но почти всеки човек може да се научи да говори пред хора ако има самоувереност и идея, която страстно го вълнува.

Най-добрият начин човек да развие самоувереност е веднъж да се престраши да вземе думата и да усети, че има известен успех. Не мислете колко хора има в публиката, приемете я като едно цяло. Както казва Дейл Карнеги – в групата човек сякаш губи индивидуалността си и дори е по-лесно да бъде убеден, отколкото ако е сам. Разбира се, ораторското изкуство и поведението пред публика е цяла наука и далеч не е цел на всички ни, но за нас е важно да осъзнаем, че хората, събрани на едно място, се превръщат в едно цяло. Дали са 20-50 или 1000 няма никакво значение.

- Независимост

Харизматичните хора са независими, не се страхуват да бъдат различни и да имат собствено виждане за нещата. Те поемат отговорност за своите действия и за всичко, което им се случва. Независими са от общественото мнение и от обстоятелствата.

- Позитивност

Разбира се, най-краткият път към сърцата на хората е усмивката. Не можем да спечелим някого, ако сме намръщени или на лицето ни е изписана гримаса на досада. Когато сме усмихнати и доброжелателни, когато човек усеща, че е добре дошъл и че се радваме на присъствието му, ние наполовина сме го спечелили.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари