IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 начина да се защитим от депресията, свързана със социалните мрежи

1 август 2017 11 00

Да си набавим нови източници на информация

Снимка: perxels.com

Снимка: perxels.com

Много често се чувстваме виновни за това, че пропускаме важни събития от живота на близките ни хора, а този пропуск се опитваме да компенсираме със социалните медии.

Снимки като годежен пръстен, снимка на бебе и такива от почивки и пътувания заливат страницата ни, което може да доведе до състояние, познато като „страхът от липсата“. А то може да ни накара да преоценим живота си.

Избягването на депресията, свързана със социалните мрежи, започва с ограничаване на времето, което прекарваме в преглеждане, публикуване и посещаване на подобни сайтове ежедневно.

По-подробно, кои са стъпките, които могат да ни предпазят?

Да ограничим времето, което прекарваме в социалните мрежи

Можем да си записваме колко време прекарваме в социалните мрежи всеки ден в продължение на една седмица и да се опитаме да го ограничим. Така например, ако времето е два часа, да опитаме да го намалим наполовина.

Можем да ограничим употребата и като блокираме известията от социалните приложения, за да предотвратим прекъсването или „наводняването“ с информация.

Да променим начина на употреба

Идеята е по този начин да предотвратим момента, в който започваме да се сравняваме с останалите и да изпитваме ревност и завист. Ако ограничим социалните медии до истински разговори с приятели, това ще допринесе за „живите“ ни взаимоотношения, ще помогне да планираме срещи и ще повиши нашето благосъстояние.

Да си набавим нови източници на информация

Лесно е да научим всички новини от социалните мрежи, но опитът да се информираме по този начин често ни разсейва. Когато разграничим източниците си на информация, е по-малко вероятно да се потопим в безсмисленото преглеждане на публикациите и фалшивите новини.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари