IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дамите, които разбиват мита, че покерът е само за мъже

22 август 2017 13 00

5 впечатляващи жени в света на покера

Снимка: Wikimedia

Снимка: Wikimedia

Повечето покер класации са доминирани от мъже, което оставя впечатление, че това е игра, в която жените са обречени на провал.

Всъщност, това изобщо не е така. Немалко жени не само че се занимават професионално с покер, но и постигат впечатляващи резултати на турнирите. Ще ви запознаем с пет от тях.

Ванеса Селбст е една от най-популярните представителки на жените в покера. Родената в Ню Йорк Ванеса има дипломи по право и политология от Йейл, но любовта ѝ към игрите я води към покера. С натрупани близо $12 млн. Ванеса е лидер на женската класация по печалби и се нарежда на 38-о място в общата класация, като е достигала дори до 20-а позиция. Три пъти е триумфирала на турнири от Световните покер серии – най-голямото покер събитие в света, провеждащо се ежегодно във Вегас. Успехите на Селбст изграждат името ѝ в покер средите, което спечелва на Ванеса място в Team PokerStars – звездният отбор на една от най-големите онлайн зали за покер.

Кейти Либерт е сред ветераните в женския покер. Първата ѝ поява на турнири на живо е през 1994-а, когато успява да завърши на второ място. Печалбата от този турнир е около $9000, които изглеждат доста скромно на фона на натрупаните от Кейти $6 млн. През 2002-а печели турнир с награден фонд от $1 млн. През 2006-а, пък, Либерт печели съревнование, наречено „Битката на половете“, което поставя едни срещу други едни от най-добрите мъже и жени в света на покера. Триумфът на Кейти сред толкова силна конкуренция потвърждава, че дамите не отстъпват по умения на своите колеги от мъжки пол.

Ванеса Русо също е сред доста популярните жени играещи покер професионално. Завършила е университета Дюк със специалност икономика и подспециалност политически науки. Тренирала е плуване, бейзбол, баскетбол и лакрос. Занимавала се е и с шах, но се насочва към покера, тъй като в него има и динамична психологическа игра. До момента Русо е натрупала $3,5 млн. от своята покер кариера. За да разнообрази малко обстановката, през 2015-а Ванеса взима участие в американския Биг Брадър, като стига до третото място. Също така е била и на корицата на Sports Illustrated.

Лив Боере е още една представителка на отбора на онлайн залата Poker Stars. Завършила е астрофизика в Манчестърския университет, но и тя подобно на своите колежки поема по друг път. Била е модел, а по покера се запалва след като е избрана да участва в риалити шоу, в което участниците, наставлявани от професионални играчи, се изправят един срещу друг. След шоуто Лив започва да играе по казина и става репортер, отразявайки големи покер събития. До момента е натрупала над $3 млн. като близо половината от тях печели през 2010 в Сан Ремо, триумфирайки в главното събитие на Европейския покер тур. През тази година Боере спечели и събитие от Световните покер серии.

Виктория Корън-Мичъл е още една англичанка, която може да се похвали със сериозни успехи в покера. Освен с играта на карти, Виктория се занимава с писане и журналистика. Има публикувани няколко книги, както и театрална пиеса, която по-късно адаптира за излъчване по BBC. Освен това списва седмична колонка в The Observer, а също така е водеща на телевизионни и радио предавания. Освен с телевизионните си изяви, Виктория попада под прожекторите и със своите покер успехи. Тя е първата жена печелила събитие от Европейския покер тур, както и първият играч печелил две главни събития от същия тур. По време на своята покер кариера, Виктория е натрупала печалби от близо $2,5 млн. От миналата година е член на женската Покер зала на славата.

Тези пет дами са достатъчни, за да затвърдят позицията на жените в покера. Те са високообразовани, целеустремени и не се притесняват от привидно мъжкия характер на този спорт. А победите им от цял свят показват, че в покерът полът не е от значение – важни са уменията. Тези дами ги притежават.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари