IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 лоши навика, които могат и да са от полза

15 август 2017 09 40

Подредената стая не винаги е плюс

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Ако сме се уморили да следваме правилата през цялото време, ето малко добри новини – в някои случаи няма проблем да се отпуснем. Разбира се, има и някои навици, от които наистина е важно да се откажем, като прекаляването с алкохола и будуването до 4 сутринта, стоейки в социалните мрежи. 

Понякога обаче някои лоши на пръв поглед навици могат да имат дори и полза. Представяме такива примери, заедно с научните твърдения. 

1. Тревогите

Прекарането на цял ден в тревоги за проблемите ни, без да стигаме до никакво решение, това не е особено добра практика за психичното ни здраве. В малки дози обаче може да се окаже полезно. 

Проучване от тази година, поместено на страниците на сп. Social & Personality Psychology Compass, установява, че наличието на малко тревога може да ни подтикне към действия.

Ако тревогата обаче стане прекалена, без дори да има основателна причина, е добре да потърсим помощ. 

2. Трета чаша кафе

Ежедневната чаша кафе може да намали риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Дори може да ни помогне да живеем по-дълго, според данни на проучване от 2017 г., проведено от Annals of Internal Medicine.


Няма проблем да пием и повече кафе, стига да не ни оставя усещането за тревога или да пречи на съня ни. Специалисти препоръчват да не пием повече от 400 мг кофеин дневно. Освен това трябва да внимаваме в чашата ни да няма много подсладители и сметана, за да не натрупаме излишни килограми. 

3. Да бъдем разхвърляни

Подредеността е надценявана, особено когато искаме да мислим креативно. Според данни на проучване, публикувано в сп. Psychological Science, сме много по-добри в това да мислим за нови идеи в разхвърляна стая, отколкото когато наоколо е подредено. 

Същото проучване установява още, че наличието на организирана среда може да ни насърчи да правим по-здравословни избори и да бъдем по-щедри.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари