IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тибор Фигъл: От бивш модел до супертреньор на кучета

21 август 2017 09 20

Тибор пред Tialoto.bg за предизвикателствата с домашните любимци

Снимка: Viasat Nature

Снимка: Viasat Nature

Тибор Фигъл, който живее във Флорида, е бивш модел, но вместо на подиума, избира реализация далеч от модата. Той се превръща в кучешко гуру, иска да ги научи на добри обноски. Но този супертреньор среща сериозни трудности, когато се сблъсква с кучета с трудни характери. Най-голямото предизвикателство пред Тибор са кучетата, спасени от местния контрол над животните. Той се бори да спаси бездомните и изоставените и да ги подготви за осиновяване и втори шанс. Неговите истории могат да бъдат проследени в „Повикайте Тибор“ по Viasat Nature, а във всеки епизод зрителите могат да видят практически съвети и хитринки за всички собственици на кучета.

Вижте интервю с Тибор Фигъл, със съдействието на Viasat Nature, в което бившият модел споделя за избора му да работи с кучета, как е започнало всичко и кои са най-трогателните моменти в работата му.

Как започна кариерата ти на треньор на кучета и защо в САЩ?

Започнах с разхождане на кучета, понеже не говорех английски. Скоро осъзнах, че имам някакъв талант да работя с тях. Започнах да разбирам поведението им, защото бяхме заедно с часове всеки ден. С течение на времето, ставах все по-добър и когато вече говорех английски, можех да обяснявам и да уча други хора как да работят с кучета.

Нямах представа, че ще стана треньор на кучета. Когато пристигнах в Щатите, започнах с миене на чинии и каквото ми попадне, за да се издържам. Работил съм различни неща, а когато възможността се появи, просто я грабнах и започнах да се развивам в тази посока.

Винаги ли си искал да се занимаваш с кучета?

Имам диплома по биология и физическо образование и винаги съм искал да преподавам. Въпреки че нямах представа, че ще започна да се занимавам с кучета, наистина има нещо много удачно в това, че обучавам хора как да общуват с домашните си любимци.

Има ли някакъв принципен метод, който следваш, или е различно за всяка една ситуация? Как започваш курса на обучение?

Разбира се, всяка ситуация е уникална. Всяко куче е различно, поведенческите проблеми са различни, а личността и уменията на собствениците също се различават. Винаги започвам с наблюдение на ситуацията. Фокусирам се върху поведението както на собственика, така и на кучето, и върху връзката им. След като диагностицирам какъв е проблемът, включвам различни инструменти за комуникация, за да моделирам това поведение.

Кой е най-тежкият ти случай?

Във всеки случай има предизвикателство, но най-трудни са тези, които консултирам през FaceTime или Messenger, когато не мога да присъствам физически и да коригирам грешките на собственика или на кучето.

А кой е най-умилителният?

Веднъж ме помолиха да работя с куче, което преди е било жестоко малтретирано. Предните му крака бяха счупени и то напълно се беше самоизолирало. Трябваше да го изнеса на ръце от колибката му. Отне ми около час, за да ми се довери. Първият сеанс продължи три часа и половина. Когато най-сетне се престраши и започна да ми се доверява и ми позволи да го гушна, очите ми се насълзиха. Случаите с малтретирани животни винаги ме засягат направо в сърцето.

Някакъв Д-р Дулитъл ли си, че си говориш с животни, или имаш някакво по-практично обяснение на нещата?

Кучетата общуват с техен собствен език. Аз не правя чудеса. Наблюдавам езика на тялото им, чувствам енергията им, наблюдавам как взаимодействат едно с друго и как затвърждават доброто поведение. В края на краищата, най-важно се оказва да си в единство с природата и да вярваш, че всичко ще завърши добре.

Вижте Тибор в нашата галерия

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари