IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фитнес за волята

27 август 2017 15 15

Четири научно доказани метода, за да реализираме мечтите си

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Да мечтаем за нещо прекрасно е вълнуващо, а да вървим към мечтата си смело е още по-хубаво. Но защо толкова често е трудно да направим дори крачка към заветната цел? И защо така лесно се отказваме от стремежите си? Причината, според психолога Ема Сепала от университета в Станфорд, е в недостатъчната сила на волята. Добрата новина: силата на волята може да се тренира!

Ние винаги се стремим към нещо – да отслабнем с 15 килограма, да бъдем повишени в работата, да помогнем на децата си да бъдат забележителни хора, да помагаме на всички нуждаещи се...

Няма никакво значение колко възвишени или пък „приземени“ са мечтите ни, във всеки случай за тяхната реализация се изисква определена работа и силен самоконтрол. А това означава, че мечтите зависят от силата на волята ни. И именно нейното отсъствие ни пречи да се приближим към заветната цел. Спомнете си само колко пъти сте обещавали да се отнесете по-сериозно към работата си, да тичате сутрин, да спрете цигарите или сладкишите. Вероятно дори сте опитвали за седмица, месец. Но след това сте се чувствали уморени и захвърляте усилията си. Причината е, че силата на волята и самоконтролът не са безгранични. Те се изчерпват като батерия и се нуждаят от ново зареждане.

Дълго време е битувала друга теза. Психолозите утвърждаваха – ако силно искате нещо, ще имате и силата на волята да го изпълните. През 1996 г. изследователят в областта на самоконтрола – проф. Рой Баумейстър, провежда експеримент, който доказва, че тази теза не работи. Той поканил в една зала 67 души и поставил пред всеки от тях шоколадов сладкиш. Но разрешил само на половината да опитат от него, другите можели да хапнат репички. Мнозина от тях проявили жив интерес към десерта, гледали с тъга на угощението на останалите, някои дори взели шоколадовия десерт само за да усетят уханието му, щом не могат да го изядат.

След това всички участници в експеримента били помолени да сглобят труден пъзел. Онези от втората група, още в началото, започнали да се отказват. Необходимостта да хрупат репички вместо шоколад, изтощила силата на волята им – не им достигнал ресурс да се справят с пъзела. Баумейстър нарекъл този феномен „изтощение на егото“. След това са направени още много подобни експерименти, които потвърдили резултатите от изследването.

Какво изтощава силата на волята ни?

Ежедневието ни е пълно със съблазни и отвличащи моменти, които изразходват силата на волята ни. Къде най-често я губим?

1. Контрол над импулсите

Ние постоянно се борим с празни изкушения, за да вършим работата си, а ни се иска например да бъдем във Facebook или да „избягаме“ по-рано от офиса, за да се срещнем с приятели.

2. Контрол на продуктивността

Извършваме максимално много, въпреки умората.

3. Контрол над поведението и емоциите

Това се изисква от професионалната етика и корпоративните правила. Дори когато не сте съгласни с решенията на колегите, се стараете да не повишавате глас и да не влизате в конфликт с останалите.

4. Контрол над мислите

Съсредоточаваме се над работата си, незабелязвайки разнообразните мечти и фантазии, които се появяват.

Как да тренираме силата на волята си?

Не всичко е загубено. За разлика от мотивацията, силата на волята може да се развива и укрепва, като мускулите. Пак Рой Баумейстър, през 1999 г., установил: студентите, които съзнателно тренират силата на волята си, се справили по-добре със самоконтрола за разлика от онези, които не работили върху проблема.

1. Планирайте важните стъпки сутрин

Самоконтролът работи най-добре сутрин. Имали сте цяла нощ, за да възстановите ресурсите си. Какво значи това на практика? Ако сте решили да спортувате, направете тренировката си сутринта. Ако вашата цел е да напишете книга или да завършите важен проект, заемете се с това в първите часове на деня.

2. Управлявайте своята енергия, съхранявайте спокойствието си

Състоянието на покой ви прави по-силни. Изследвания доказват, че много хора предпочитат високоинтензивните емоции като вълнение и дори стрес. Помислете върху това: хората пият кафе, за да се почувстват бодри, и отлагат важните неща до последния момент, за да ги извършат, когато адреналинът е висок. Но стресът и вълнението уморяват тялото. Колкото сте по-уморени, толкова по-малко сила на волята имате. А това означава, че трябва да се учите да управлявате енергията си. Дори 15 минутна духовна практика може да върне запасите от силата на волята. Включвате мобилния си телефон, когато батерията се изтощава, нали? Направете същото със себе си. Занимавайте се с йога или медитация. Правете тази почивка в средата на работния ден. Така ще си гарантирате и добър, възстановяващ сън.

3. Не вземайте твърде много

Това означава да не се разпилявате в няколко проекта едновременно. Ако сте решили да отслабвате, не започвайте паралелно да се учите да свирите на китара. Изберете една цел и се съсредоточете върху нея.

4. Концентрирайте се върху крайната цел

По мнението на невробиолога Елиът Беркман „когато работим върху нещо, което ни харесва, ние няма да се чувстваме изтощени“. Според него, ако ние винаги мислим за главната цел, то можем да получим допълнителна енергия за нейното достигане. Всеки път, когато не ви достига сила на волята, си представете в най-красиви и въздействащи подробности, как ще се почувствате, когато реализирате мечтата си.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари