IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-те най-важни дати в живота на принцеса Даяна

31 август 2017 08 40

Вижте кои са те

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Британци и туристи полагат цветя и снимки пред двореца Кенсингтън в Лондон за 20-годишнината от смъртта на принцеса Даяна, съобщи Асошиейтед прес."Принцесата на народа" загина в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г.

Принцовете Уилям и Хари почетоха публично паметта на майка си вчера, като посетиха дома й, мемориалната градина и благотворителни организации, с които тя работеше. Днес те ще скърбят далече от чуждите очи.

Останалите членове на кралското семейство, включително и кралица Елизабет Втора, не планират участие в официални паметни мероприятия, предаде ТАСС.

Принцеса Даяна е един от символите от края на 20-и век. Като модна икона и филантроп тя очарова с топлотата си много хора. Принцесата подкрепяше борбата със СПИН, посещаваше болници, убеждаваше хората, че тези болни не трябва да бъдат изолирани. Тя беше много активна и в борбата срещу противопехотните мини.

В катастрофата в Париж заедно с принцеса Даяна загина Доди ал-Файед и шофьорът им Анри Пол. 

Във връзка с 20-годишнината от преждевременната смърт на принцеса Даяна в автомобилна катастрофа в Париж, агенция Франс прес посочва десетте най-важни дати в живота й.

- 1 юли 1961 г. - Даяна Спенсър се ражда в Сандрингам, Източна Англия

- 29 юли 1981 г. - омъжва се за британския престолонаследник принц Чарлз

- 21 юни 1982 г. - ражда Уилям, втори по ред за наследяване на британската корона

- 15 септември 1984 г. - ражда втория си син Хари

- 10 април 1987 г. - ръкува се с болен от СПИН и снимката обикаля света, защото по това време подобни хора са изолирани от обществото

- 9 декември 1992 г. - разделя се с принц Чарлз. Няколко месеца преди това Андрю Мортън разкрива в нашумялата биографична книга "Даяна, нейната истинска история" подробности за неуспеха на брака й, булимичните й кризи и опитите й за самоубийство

- 20 ноември 1995 г. - в интервю за Би Би Си тя признава изневерите си, разказва и за тези на принц Чарлз и поставя под съмнение способността му да бъде добър крал

- 28 август 1996 г. - развежда се с принц Чарлз

- 25 юни 1997 г. - дава свои рокли за продажба на търг, за да подкрепи борбата срещу рака и срещу СПИН - две много скъпи за нея каузи. Продажбата носи 5,7 милиона щатски долара.

- 31 август 1997 г. - умира в автомобилна катастрофа в Париж заедно с приятеля си Доди ал Файед.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари