IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е важно да използваме вентилацията в самолета?

31 август 2017 11 00

Може да ни предпази от вируси и бактерии

Източник: Istockphoto

Източник: Istockphoto

Следващият път, когато решим да изключиm вентилацията в самолета - независимо дали се страхуваме да не се разболеем или ни е хладно – вероятно трябва да преразгледаме това решение.

Използването на вентилацията може действително да ни помогне да избегнем контакт с определени микроорганизми, които крият риск от разболяване по време на полет. 

Специалистите обясняват, че вентилацията има лоша репутация, която е напълно неоснователна. Една от причините за това е, че в последните 15 години няма почти никакви проучвания по тази тема. Другата е масовото погрешно схващане относно начина, по който работи тя. 

Не е задължително въздухът в самолета да се движи отзад напред или отпред назад. Той всъщност е разпределен на различни секции, поясняват специалистите.

Как точно работи вентилацията в самолета?

Всяка от тези секции, известни като зони за контрол на температурата, получава въздух от въздушни разпределителни дюзи, който преминава през дължината на кабината. Въздухът излиза от „скара“, която често се намира под прозорците или в областта между стените и пода на самолета. 

Този въздух след това се комбинира с външния въздух, преди да премине през филтер, който да изчисти праха и микробите и да влезе отново в самолета. Броят на тези вентилационни зони варира в зависимост от самолета, но всяка от тях обикновено преминава през този процес на филтриране 15 до 30 пъти в рамките на един час.

Чрез използването на вентилационната система и регулирането на въздушната струя, може да се създаде невидима въздушна бариера около нас, която може да блокира вредните частици.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари