IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 начина да се грижим за себе си в офиса

11 септември 2017 10 30

Така се подобрява и продуктивността ни

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Идеята, свързана с грижата за себе си на работното място, често не се приема много сериозно. Важно е обаче това да се промени, тъй като тя е тясно свързана с продуктивността ни.

Всичко оказва влияние върху работния процес – проблеми във връзката, емоциите, околната среда и т. н. На какво да обърнем внимание, за да се погрижим за себе си на работното място?

1. Да разберем емоциите си

Емоциите трябва да работят за нас, а не срещу нас, но твърде често това не се случва при повечето хора. Основните емоции са две – любов и страх. Всички приятни емоции като благодарност, щастие и вълнение са вкоренени в любовта. От друга страна всички негативни емоции като гняв, вина и ревност са вкоренени в страха.

Емоциите могат да бъдат полезни инструменти, които да ни помогнат да се учим от живота. Чувството за вина например е полезно, защото ни позволява да разберем, че сме направили избор или сме се държали по начин, който не съответства на нашите основни ценности.

2. Ако домът е нашата крепост, то офисът трябва да бъде апартаментът ни

Може и да не го притежаваме, но това е нашето пространство и трябва да го третираме като такова. При апартаментите не можем да правим толкова големи ремонти, както в една къща, но го пригодяваме така, че да отрази най-добрата част от нас. Същото важи и за офиса ни.

За да пренесем уюта и спокойствието на дома и на работното място, е важно да се обградим с ценни за нас и вдъхновяващи ни неща.

3. Да се отнасяме към времето си, както към всеки друг невъзобновяем ресурс, защото е точно такова

В началото на всеки ден да направим списък с няколко неща, които искаме да постигнем и не подлежат на обсъждане. Трябва да се уверим, че това е разумен списък с изпълними цели и след това да го направим рамка на деня си.

Лесно е да се разсеем между имейлите, телефонните обаждания и работните срещи. Когато започваме деня с такъв списък обаче, е по-лесно да се придържаме към правия път.
Увереността е страничен продукт на постижението, така че, когато постигнем важните неща всеки ден, увереността ни расте и подсилва самосъзнанието.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари