Не че не сте благодарни за хубавите неща в живота си, но ако трябва да бъдете напълно честни със себе си, когато вечер си легнете, често се обвинявате за някакъв провал през деня. Нали? Допуснали сте грешка, която не можете да забравите.

Когато става дума за пътя към успеха, важното е да се превърнете в най-добрия си треньор. Ако искате да напътствате сами себе си към успеха, трябва да усвоите тези умения. Това започва с промяната на въпроса: „Добър или лош съм?“ с „Как да стана по-добър?“ Когато се фокусирате върху подобряването на уменията, вместо върху постиженията, сте по-щастливи, по-здрави и по-осъзнати с реалния напредък.

Целият този процес отнема време, но в крайна сметка ще постигнете желания резултат. Ето как да го направите.

1. Не заемайте отбранителна позиция

Освен ако не сте под физическа атака, отбранителната позиция не може да донесе нищо добро. От какво се предпазвате? Учене? Израстване? Нови взаимоотношения? Затова свалете гарда и приемете критичната обратна връзка такава, каквато е – скъп подарък, обвит в грозна опаковка.

Още по темата

2. Търсете модели

Когато получите критична оценка, попитайте се честно дали сте чували нещо подобно преди това. Само размишляването върху модела и въпроса защо той съществува, е половината от пътя.

Трябва все пак да внимавате, защото всеки модел лесно може да доведе до разрушителна самокритика („Аз съм ужасна съпруга/екипен играч/мениджър“). Подобни размисли са огромна загуба на време и, по-важното – лесно може да ви разсеят от дългия път към усъвършенстването.

3. Не забравяйте да се обръщате назад

Не можете да видите модели, без да се върнете назад във времето. Вместо да се укорявате за срещата, която не сте проверили много добре днес, опитайте следното: Върнете се няколко години назад и се запитайте дали сега сте се справили по-добре с провеждането на срещи от първия ви път, когато направихте това. Отговорът най-вероятно ще бъде „да“.