IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истина или лъжа? Тези признаци ще подскажат

14 септември 2017 08 00

Всички лъжем ежедневно, сочи статистиката

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Лъжем ежедневно. Според статистически данни поне два пъти дневно всеки от нас изрича средно поне две лъжи. Благородните лъжи, които често приемаме с малко по-различен статут, са дори повече.

Според психолози повечето от нас са вещи в съчиняването на неверни истории и лесно могат да измислят както малки, така и големи лъжи. Те смятат, че лъжата е важен етап в развитието ни, както ходенето или говоренето, и че децата стават по-добри в лъжите, когато пораснат.

Умението да лъжем често е свързано с чувството за подправяне на събитията и способността да се поставим на мястото на другия. Любопитното е, че с напредването на възрастта сме склонни да лъжем по-малко, защото и все по-малко ни интересува какво мислят останалите за нас.

Проведени проучвания установяват, че най-голяма е вероятността да бъдем излъгани от екстровертни личности, които силно се вълнуват какво мислят останалите за тях. Към лъжи са по-склонни и общителните, самоуверените и физически привлекателни хора. Според констатациите те лъжат, защото искат да направят добро впечатление на другите.

Освен това хората, които лъжат, са по-манипулативни и безотговорни, а ежедневните лъжи са съвсем естествена част от социалния живот.

Все пак има начини, с чиято помощ да разберем дали ни лъжат. Това са някои от сигурните признаци.

- Необичайно мигане и неспокойствие.

- Използване на по-малко думи, изразяващи емоции, като гняв или болка.

- Затруднено осъществяване на зрителен контакт по време на разговор или „шаващи“ очи.

- Неспокойни ръце, които докосват врата, дърпат яката или покриват устата.

- Жестове или изражения, които не съответстват на съответното съобщение.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари