IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко сигурни стъпки да бъдете по-добър лидер

18 септември 2017 13 10

Бъдете пример за подражание

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Мнозина смятат, че определени хора просто са родени за лидери. Според други всеки може да усвои тези качества. Независимо на какъв етап смятаме, че се намираме, винаги има как да подобрим лидерските си способности.

Този списък може да ви вдъхнови да преосмислите своите ръководни качества и да разгледате всички черти, които смятате, че имат нужда от подобрение.

Бъдете положителен модел за подражание

Като лидер, действията ви дават тон за подходящото поведение на работното място. Затова трябва да демонстрирате такова поведение, на което екипът да подражава. Можете да установите правила за поведение или да имате ясни очаквания как служителите да се държат по време на работа и да обявите кои са действията, които няма да бъдат толерирани.

Бъдете смирени

Споделете приноса за успеха си с вашия екип. Ако направите грешка, признайте я. Извинете се при необходимост и признайте, когато нямате решение на даден проблем. Демонстрирайте желанието да търсите отговори от други източници. Подобни действия помагат да спечелите уважението както на служителите, така и на клиентите си.

Когато признаете грешката си, служителите ви ще се чувстват спокойни да признаят своите.

Намерете си ментор

Увереният лидер осъзнава, че винаги има какво да научи. Той ще се обърне към доверен приятел или колега за неговото мнение по даден въпрос или за обратна информация за своята работа. Търсенето на съвет от някого с повече опит в никакъв случай не е признак на слабост.

Насърчавайте творческия подход

Нека екипът ви да знае, че сте отворени за идеи. Упълномощавайте ги да развиват идеите си, като дават положителна обратна връзка и конструктивни съвети.

Това може да доведе служителите до по-задълбочена ангажираност, по-добри умения за решаване на проблеми и по-голяма производителност.

Наградете творчеството и не забравяйте, че тези действия помагат на служителите ви да развият пълния си потенциал.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари