IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди и след: Ето какво причиняват цигарите на лицето

21 септември 2017 08 00

Освен рисковете за здравето, външният вид също е засегнат

Снимка: Youtube, кадър

Снимка: Youtube, кадър

Без значение от статистиките и предупрежденията на здравните специалисти, понякога е много трудно да се откажем от някой лош навик. Мнозина например добре знаят, че е вредно, но въпреки това продължават да пушат.

Странно е, че когато слушаме за риска, който цигареният дим крие за белия дроб, гърлото, устната кухина и т. н., сякаш не обръщаме толкова голямо внимание. Когато обаче видим какво се случва с лицето ни, се оказва по-трудно да игнорираме последиците.

Цигарите оказват доста неприятно влияние върху кожата и външния ни вид. Ако все пак сте решили да продължите с този навик, добре е да имате предвид за кои несъвършенства и състояния цигареният дим може да допринесе.

1. Торбички под очите

2. Псориазис

Това е автоимунно заболяване, което засяга кожата. То може да се развие и при непушачи, но при пушачите рискът е по-голям.

3. Проблеми със зъбите

Никотинът оставя петна по зъбите, а пушенето крие риск от развитие на рак на устната кухина и заболявания на венците, застрашаващи от загуба на зъб.

4. Преждевременно остаряване и поява на бръчки

Бръчките на горната устна са познати като „линии на пушача“.

5. Пожълтели пръсти

Цигареният дим, освен зъбите, оцветява и пръстите.

6. Увредена коса

Пушачите имат по-тънка коса, която и по-бързо побелява. Също така пушачите са два пъти по-склонни да страдат от косопад.

7. Стрии

Никотинът уврежда фибрите и съединителната тъкан на кожата, което води до загуба на еластичност.

Във видеото на Buzzfeed може да видите пораженията, които цигарите нанасят върху лицето.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари