IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спрете да правите това, ако страдате от депресия

26 септември 2017 13 00

Може да примамва с комфорт, но вреди

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Чувствате ли се безнадеждни или изпълнени с отчаяние? Подлагате ли под въпрос всичко в живота си? За кариерата или личните взаимоотношения? Дали идеята да направите дори само една стъпка към вратата ви се струва повече, отколкото можете да понесете?

Ако отговорът на някой от тези въпроси е положителен, вероятно е да страдате от депресия. В тези случаи е важно да избягвате следните вредни навици.

Спрете да се излежавате в леглото

Най-важният симптом на депресията е невъзможността да станете от леглото. Наистина е трудно да устоите на комфорта му, когато сте в това състояние. Тогава сънищата ви се струват много по-добри от реалността. Въпреки това обаче трябва да намерите воля и да го направите.

Проблемът с лежането в леглото е, че преживяването на лошите чувства е най-неправилният начин да се справите с депресията. По този начин намалява и енергията, нужна ви да се борите със състоянието.

Спрете да вините себе си

Не е ваша вина, че страдате от депресия. Депресията е пряко причинена от нещо, което не е под вашия контрол. Самообвиненията само ще утежнят състоянието и ще удължат чувството на тъга.

Кажете „не“ на алкохола и наркотичните вещества

С тяхна помощ чувството на депресия може магически да изчезне. Вечер навън с малко вино и танци определено ще ви накара да се почувствате по-добре. На сутринта обаче ще се събудите дори още по-депресирани.

Запомнете – алкохолът и наркотиците са депресанти! Те причиняват депресия, затова задължително трябва да ги избягвате. Вместо това опитайте със сладолед.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари