Чувствате ли се безнадеждни или изпълнени с отчаяние? Подлагате ли под въпрос всичко в живота си? За кариерата или личните взаимоотношения? Дали идеята да направите дори само една стъпка към вратата ви се струва повече, отколкото можете да понесете?

Ако отговорът на някой от тези въпроси е положителен, вероятно е да страдате от депресия. В тези случаи е важно да избягвате следните вредни навици.

Спрете да се излежавате в леглото

Най-важният симптом на депресията е невъзможността да станете от леглото. Наистина е трудно да устоите на комфорта му, когато сте в това състояние. Тогава сънищата ви се струват много по-добри от реалността. Въпреки това обаче трябва да намерите воля и да го направите.

Проблемът с лежането в леглото е, че преживяването на лошите чувства е най-неправилният начин да се справите с депресията. По този начин намалява и енергията, нужна ви да се борите със състоянието.

Още по темата

Спрете да вините себе си

Не е ваша вина, че страдате от депресия. Депресията е пряко причинена от нещо, което не е под вашия контрол. Самообвиненията само ще утежнят състоянието и ще удължат чувството на тъга.

Кажете „не“ на алкохола и наркотичните вещества

С тяхна помощ чувството на депресия може магически да изчезне. Вечер навън с малко вино и танци определено ще ви накара да се почувствате по-добре. На сутринта обаче ще се събудите дори още по-депресирани.

Запомнете – алкохолът и наркотиците са депресанти! Те причиняват депресия, затова задължително трябва да ги избягвате. Вместо това опитайте със сладолед.