IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 несъзнателни навика, които пречат на щастието ни

4 октомври 2017 11 20

Как подсъзнанието ни пречи?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всяко поколение има своя „монокултура“ – управляващ модел или система от убеждения, които хората несъзнателно приемат като истина.

Обективността, необходима, за да се види ефектът на сегашната монокултура, се поддържа много трудно, но е от решаващо значение.

Голяма част от вътрешните ни сътресения са резултат на това, че водим живот, с който по същество не сме съгласни, защото сме свикнали да го считаме за „нормален“ и „идеален“, без изобщо да осъзнаваме това.

Основите на всяка монокултура са склонни да „ограждат“ живота ни и много често са пречка пред нашето развитие и намирането на щастието.

Ето кои са някои от различните видове поведение в ежедневието и несъзнателните навици, които ни пречат да имаме живота, който наистина искаме.

1. Смятате, че създаването на мечтания живот е въпрос да решим какво е това, което искаме, и след това да го преследваме. В действителност обаче сме психологически неспособни да посочим какво ще ни направи щастливи.

Мозъкът ни може да възприеме само това, което е известно, така че когато изберем какво искаме за бъдещето, ние просто пресъздаваме решение или идеал от миналото.

По ирония на съдбата, когато споменатите идеи не се осъществят (нещата никога не изглеждат по начина, по който си мислим), страдаме, защото мислим, че сме се провалили. В действителност най-вероятно изживяваме нещо по-добро, отколкото сме си представяли.

2. Предполагаме, че когато става въпрос за следване на инстинктите, щастието е „добро“, а страхът и болката са „лоши“

Когато смятаме да правим нещо, което наистина обичаме и в което сме инвестирали, ще почувстваме прилив на страх и болка, най-вече защото в този случай сме уязвими.

Когато става въпрос за вземане на решения, трябва да знаем, че лошите чувства не са възпиращи. Те са индикатори, които показват, че искаме да направим нещо, но то ни плаши.

3. Мислим че за да променим своите убеждения, трябва да възприемем съвсем нов начин на мислене, вместо да търсим опит

Убеждението е това, което знаем, че е вярно, защото опитът го е доказал. Ако искаме да променим живота си, трябва да променим убежденията си.

А ако искаме да променим своите убеждения, трябва да натрупаме опит, който да ги направи реални за нас. Не обратното.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари