IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неща, които да не правите, ако сте потиснати

5 октомври 2017 15 20

Социалните мрежи вредят

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Лесно е да забравите грижата за себе си, когато сте депресирани.

В тези случаи от решаващо значение е избягването на негативните навици и изграждането на положителни такива. По този начин ще можете да управлявате депресията, поне в известна степен.

За да подобрите състоянието си в тези дни, ето какво е важно да избягвате.

1. Не гледайте и не четете лоши новини

Когато се чувствате депресирани, не е нужно да търсите допълнителни причини да засилвате песимистичното чувство към живота. Това са едни от най-подходящите моменти да гледате забавни видеоклипове за смешни бебета или забавни домашни любимци.

2. Ограничете социалните мрежи

Когато се чувствате потиснати от ситуацията, в която се намирате, да виждате публикации за невероятните почивки и дестинации на вашите приятели, няма да ви се отрази добре. Дори напротив – депресията може да се задълбочи.

3. Търсете светлината

Излагането на светлина поддържа циркадните ритми в организма балансирани. Освен това се подобрява и настроението, като се повишават нивата на хормона серотонин, който оказва влияние още на съня, сексуалното желание и паметта.

Набавяйте си колкото можете повече светлина, най-добре да е естествена.

4. Не пийте алкохол

Често, когато са депресирани, мнозина прибягват към алкохола. Може да се почувствате по-добре за няколко часа, тъй като алкохолът потиска болката. Той обаче понижава нивата на серотонина, което допълнително влошава състоянието.

5. Не спирайте да ходите на фитнес

Физическите упражнения водят до синтез на ендорфини, които подобряват настроението. Независимо колко усилия са нужни, за да стигнете до фитнес залата, тренировката ще осигури бързо облекчение за депресивното състояние. Освен това се срещате и с други хора, което също е от полза при депресия.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари