Съвсем естествено е всеки да търси признание и потупване по рамото за цялата работа и усилия, които полага на работното място. Ако думите на благодарност и насърчаване идват от шефа, това със сигурност е постижение. Но не всички шефове са достатъчно щедри в това отношение. Някои може дори да ви манипулират до момент, в който цялата ви личност се променя.

Много от стреса, причинен на работата, е следствие на некомпетентен мениджър. Понякога може да не осъзнавате това, особено ако изисквате прекалено много от себе си. Някои шефове се възползват от вашите уязвими страни и ви експлоатират по начин, който да промени личността ви.

По какво да познаем, че работата ви превръща в токсична версия на самите вас?

1. Раздразнителни сте през повечето време

Когато нищо положително не се показва на хоризонта, независимо от усилията, които полагате, е естествено да сте ядосани, тъжни и раздразнителни.

Ако вашият шеф се държи манипулативно, той винаги ще се въздържа да хвали работата ви и ще помоли да я подобрите, дори когато резултатите говорят обратното.

Още по темата

2. Чувствате се уморени и нежелани

Когато нищо, свързано с работата, не ви мотивира, това се превръща в чувство на летаргия, което засяга производителността и ви кара да се съмнявате в собствените си възможности. Понякога тези негативни емоции се оказват толкова силни, че започвате да се чувствате нежелани. В действителност, става трудно дори да обичате и уважавате себе си.

3. Липсва чувство за постижение

Тъй като никой не се интересува достатъчно от вашите постижения и не успява да оцени положените усилия, това води до усещане за неуспех в работата.

4. Нямате време за себе си

В един момент осъзнавате, че стоите до късно вечер, за да довършите важна презентация – нещо, което се случва твърде често. А това пречи на хобитата или отнема времето за семейството и приятелите, което е много важно за цялостното ви благосъстояние.