IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 крачки към спокоен живот

21 октомври 2017 15 15

Или как да оседлаем еднорога

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Носим невротичното си поведение като втора кожа и дори не го забелязваме. Правим го едва когато премине в тежък здравословен проблем. Всички около нас говорят за осъзнатост. Бъди осъзнат, мисли позитивно и веселият еднорог в миг ще те отведе в страната на просветените. Позитивното мислене е голяма смешка, но ако си невротик със стаж, да оседлаеш еднорога, без да го простреляш, ще бъде почти невъзможно. Но пък си струва да се опита, винаги.

Тревожност, депресия, раздразнение, неувереност, понижаване на работоспособността, апетита и сексуалната активност, бърза уморяемост и отсъствие на мотивация за каквото и да било, все някое от гореизброените се пада на невротика. В някаква степен засяга и напълно здравия човек, който е преуморен. Но много лесно можем да отличим единия от другия. Здравият човек, изпитващ подобни симптоми, се старае да се избави от тях – взима си отпуск, сменя работата, отива на лекар, спасява се от токсични връзки.

Невротикът обаче става заложник на негативните си преживявания и блуждае като сомнамбул в собствените си страхове. Просто не може да превключи. Има невротици с твърде дълъг стаж – почти цял живот, но има и такива, които успяват да избягат от концлагера, в който сами са се затворили. Трудно е, понякога пак ще се връщате към драмата, но поне ще знаете, че спасението е близко. Само на 10 крачки. Направете ги.

Първа крачка: Да, аз съм невротик

Като начало просто си признайте. С признаването на проблема започва работата над него. Желателно е да не правите от това драма и да не се самобичувате. В крайна сметка не сте психопат, а това вече е плюс. От този момент започнете да слушате себе си. Не се борете с тревогата си. Просто я наблюдавайте. Престанете да обвинявате за своите проблеми още някого – просто ги приемете като набор от данни. Забранява се да обвинявате и себе си. Бъдете конструктивни.

Втора крачка: Обърнете се към най-добрия си приятел

В стресови ситуации може да ви помогне най-добрият ви приятел. Огледайте се в огледалото, погледнете в очите този човек и му се обяснете в любов. Какво, не се ли получава? Но това е именно най-добрият ви приятел. Стои някъде там, притиснат в невротичната си черупка и чака. Не мъчете този беден човек, пуснете го на свобода. Тогава в огледалото ще се появи приятелят, който искрено иска да ви помогне и да ви дари любовта и подкрепата си. А на вас ще ви стане топло и спокойно. Протегнете си ръка и се обикнете.

Трета крачка: В непонятна ситуация медитирайте

Когато започнете да чупите черупката, ще ви се струва, че отвсякъде ви дебнат опасности. Бъдете смели. Каквото и да се случва, балансирайте емоциите. В 9 от 10 случаи можете да си позволите да „изпаднете“ от тревожната ситуация за 10-15 минути, а най-добре за половин час. Главната задача на невротика е да не даде начало на разрушителната си реакция и да не тръгне по старите релси. Изучавайте различни техники на медитация, дайте пауза на мозъка си. Той ще се съпротивлява, но вие му поставете задача – да бъде без мисли и емоции.

Четвърта крачка: 21 дни без негативни емоции и мисли

Когато сме се научили да наблюдаваме себе си, можем да опитаме да изтрием целия невротичен маратон чрез „21 дни без негативи“. Това е много проста, но изискваща пълна мобилизация на вниманието техника. И може бързо да промени емоционалната ви реакция. Сложете на ръката си гривна. Премествайте я всеки път на другата ръка, когато ви обземе негативна емоция или мисъл. Правилата на играта са следните – можете да промените ситуацията – сторете го, не можете – не пускайте на воля негативните емоции. За да победите не трябва да махате гривната 21 дни.

Пета крачка: А ако не се получи?

Ако не се получи, преживейте гнева си, вината, срама, страха, станете и продължете. Може дълго да страдате, но може и просто да си дадете правото на грешка. Тази крачка изисква мъжество и смирение. Всички грешат. За разлика от страданието, щастието изисква усилия.

Шеста крачка: Спортувайте и се разхождайте

В момент на деструктивност се разходете или просто влезте в спортната зала. На невроза са подложени по-често жителите на големите градове. Така че бъдете повече сред природата.

Седма крачка: Простете на всички

Невротиците са много раними хора. Никой не трябва и да се опитва да посъветва невротик да не се обижда, за него това ще означава, че неговите преживявания нямат никакво значение. „Значи моите чувства са глупост? Окей! Къде ми е списъкът с хората, които ме нараняват и обиждат? Ще добавя още едно име... Навикът да се обиждат е истинска зависимост и не може да се пребори просто с воля. Но има ефективни практики, които помагат да се контролира емоционалната привичка. Например можете да си представите златен меч, който разрязва стоящото между вас и обиждащия ви черно въже. Ако не подейства, повторете упражнението. Може да изпробвате и друго –да напишете писмото на ненавистта, в което да напишете всичко, което изпитвате и да го изгорите.

Осма крачка: Благодарете

Благодарността е много силна изцеляваща емоция, истински антидот за измъчения от отрицателни преживявания невротик. Учете се да започвате деня с чувство за благодарност. Поводи за това винаги ще се намерят.

Девета крачка: Променете обкръжението си

Настроението, възприемането на света и себе си, в крайна сметка зависи и от обкръжението. Хората не стават невротици на пусто и тихо място. Моделът на такова поведение, както и на всяко друго, се формира в семейството и близкото обкръжение. При първите крачки ние се научаваме да контролираме собственото си токсично поведение. Сега идва време да се избавим от токсичната си среда или да я обезвредим. Не позволявайте на никого да излива върху вас негативните си преживявания. Общувайте с хора, които са интересни и вдъхновяващи.

Десета крачка: Създайте нещо

Всеки човек е творец по природа. Не е необходимо да бъдете велик музикант, художник или писател. Просто създайте нещо, което ви кара да се чувствате добре. Като начало си поставете по-скромна задача. Например искате да напишете книга, ами започнете със статия за любимия си автор, или измислете приказка. Изпечете хляб, реставрирайте стара мебел. Полюбувайте се на резултата и си напомнете, че това е само първата крачка, но можете много повече.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари