IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашни профитероли

21 октомври 2017 05 00

Как да ги приготвим?

Снимка: Clovesandvanilla

Снимка: Clovesandvanilla

Еклерите или профитеролите (разликата е в големината) са един от любимите ни десерти, защото са пълни с крем. Вкусният десерт е приготвен от Clovesandvanilla.com, а за създаването му ще ви бъдат необходими около 3 часа. Ще ви бъдат нужни:

За еклерите:

140 мл прясно мляко

100 мл вода

1 опак. масло (125 г)

1/4 ч. л. сол

1 с. л. захар

130 г пресято брашно

4 големи яйца

1 ванилия

За крема:

2 ванилии

1 яйце

2 с. л. брашно

5 с. л. захар

500 мл прясно мляко + 50 мл

30 г масло

Начин на приготвяне:

Водата, прясното мляко, солта, захарта и маслото се поставят в метална тенджера и се сваряват. Щом маслото се разтопи и сместа заври, изсипете цялото брашно изведнъж (не на части), дръпнете тенджерата от котлона и хубаво разбъркайте. Ще се оформи тесто. Върнете тенджерата на котлона за още 3-4 минути, при непрекъснато бъркане с дървена лъжица!

Много е важно да използвате дървена лъжица при бъркането на еклерите. Сместа е готова тогава, когато полепне един тънък бял слой по дъното на тенджерата, а самото тесто се оформи и събере на топка – в този момент цялата вода ще се е изпарила от тестото. Тогава изключете котлона и оставете тестото да се охлади, за да не пресече яйцата. Аз лично предпочитам да прехвърля тестото в друг студен метален съд и да го изнеса на терасата.

Към охладената смес добавете ванилията и яйцата – едно по едно, като прибавяте всяко следващо от яйцата, след като първото се е поело напълно от тестото. Не се притеснявайте, че когато прибавяте яйцата, тестото става лигаво и пресечено, бъркайте добре и всичко ще си дойде по местата!

Когато сместа е готова и е поела всички яйца, включете фурната на 200 градуса. Това е моментът в който да оформим еклерите. Можете да поставите цялата смес в пош и с него да оформите малки еклери върху тава, покрита с хартия за печене. Тъй като аз нямам пош и не умея да работя с него, използвам две малки чаени лъжички, с които оформям малки топчета тесто върху хартията. Постарайте се топчетата тесто да са с еднаква големина. Когато оформите малките еклери върху хартията ги сложете в загрятата фурна и изпечете за 15 минути, след което намалете на 180 градуса и оставете за още 5-10 минути. Еклерите трябва да се подуят и да станат златисти.

Охладете напълно преди да преминете към приготвянето на крема. Докато охлаждате еклерите (аз ги изнасям на терасата, за да ускоря този процес) е време да приготвите крема за вашите еклери. Аз приготвям класическия ванилов домашен крем на моята майка. В тенджера поставете 500 мл мляко и захар, за да заврат. В отделна купичка разбийте 50 мл мляко с яйцето, ванилията и брашното до получаване на гъста каша – нишесте.

Добавете полученото нишесте към заврялото мляко при постоянно бъркане. За по-богат вкус добавете маслото (но можете да приготвите крема и без масло) и продължете да бъркате, докато кремът се сгъсти. Изключете котлона и оставете крема леко да се охлади. След като и еклерите и кремът ви са студени – време е десертът да придобие своя финален вид!

В случай, че нямате пош, разрежете еклерите по средата до получаване на „джоб“ (но не докрай) и с лъжичка поставете от крема – колкото повече, толкова повече!

В случай, че имате пош, направете една дупка във всеки еклер и през нея напълнете всеки от малките десерти с охладения домашен крем. При сервиране може да поднесете еклерите посипани с шоколадов топинг, със сладолед или просто така – тоооолкова са вкусни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари