IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато пием алкохол, говорим по-добре чужд език

24 октомври 2017 10 00

Задръжките ни падат и се отпускаме

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Алкохолът не просто може да ни отпусне, но и да ни помогне с чуждите езици. Това се посочва в данни на ново проучване, поместено в Journal of Psychopharmacology, според които малките количества алкохол могат да подобрят тези ни умения.

За жалост, не става дума за еликсир, който магически да ни научи на нови думи или граматика. Прави обаче нещо друго – намалява задръжките и ни позволява да го практикуваме, което пък е ключът към усъвършенстването му.

На този етап учените са наясно, че консумацията на алкохол обърква когнитивните и двигателните ни функции, така че по тази логика едва ли може да ни бъде от полза да се справим по-добре на изпит.

В същото време обаче знаем, че за някои хора алкохолът намалява социалното безпокойство и повишава увереността, което всъщност би ни помогнало да говорим по-добре и на родния си език.

Проучването е проведено сред германци, които живеят в Холандия и следват в холандски университет. Те се учат да четат, пишат и говорят на холандски език.

Част от тях получават безалкохолна напитка, а други – съдържаща малко количество алкохол. Оказва се, че тези, които консумират малки количества алкохол, говорят значително по-добре и се изразяват по-свободно, в сравнение с хората, които консумират безалкохолна напитка.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари