IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топла и бърза закуска

4 ноември 2017 06 00

Как да се стоплим в студените дни?

Снимка: Cloves and vanilla

Снимка: Cloves and vanilla

Не знам дали и вие сте изправени пред предизвикателството – каква топла закуска да приготвите сутрин, алтернатива на овесените ядки/чиа с кисело мляко, които обикновено са студени.

Във все по-хладните утрини ми се иска да мога да приготвя нещо вкусно, здравословно (така че да мога да го включа в режима си), лесно, бързо и ароматно, споделят от Clovesandvanilla.com

Точно такова е днешното им предложение за домашна, вкусна, здравословна и топла закуска за студени утрини - която ще ви засити и стопли.

Съставки:

½ ч.ч. киноа (използвам малки чаени чаши, събират около 150 мл.)

1,5 ч.ч. мляко (краве прясно мляко или ядково мляко по избор)

½ ч.ч. вода

Шепа стафиди (може да ги замените или смесите с други предпочитани от вас сушени плодове)

1 с.л. мед (ако обичате да ви е сладко, аз го приготвям без меда)

2 ч.л. чия

2 ч.л. кокосови стърготини

Пресен плод: ябълка, круша, ананас, малини, боровинки (по избор)

Сурови ядки за декорация (по избор)

Подправки: канела, карамфил, ванилия (може да добавите или използвате напълно различни или по-семпли подправки)

Начин на приготвяне:

В тенджерка/касерола изсипете млякото, чията, киноата, кокоса и включете котлона, като разбърквате от време на време. Когато сместа заври, намалете котлона до средна температура (в моя случай от макс. степен 9, намалих на 6 степен) и оставете да ври около 20-30 мин. За това време киноата трябва да поеме млякото и да се сготви.

Разбърквайте сместа от време на време, за да не загори по дъното на съда. Когато забележите, че сместа се е сгъстила, добавете подправките, които харесвате, в моя случай карамфил, канела и ванилия на вкус, и сушените плодове.

Това е моментът, в който трябва да добавите меда, освен ако не решите да го пропуснете и да оставите кашата да се овкуси само от сушените плодове и разбъркайте (както правя аз). Когато кашата ви е готова я свалете от котлона и прехвърлете в купички за сервиране.

Върху горещата каша сложете пресни нарязани на малки кубчета плодове и сурови ядки по избор. Може да консумирате гореща, но кашата ви ще е вкусна и студена. Може да съхранявате в стъклено бурканче на хладно. Това е моето предложение за топла и засищаща закуска за шампиони!

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари