Депресията е различна от тъгата, която е напълно нормална част от живота. Стига да не се чувствате тъжни постоянно, това чувство всъщност е здравословно.

Важно е да сте наясно, че научаването човек да бъде отново щастлив след депресията, може да бъде различен процес при всеки. Депресията всъщност е предизвикателство, с което се научаваме да живеем и работим, а след нея реалността може да изглежда различно.

Затова научаването как човек отново да бъде щастлив след като е преживял депресия, може да изглежда недостижимо за мнозина.

Ето някои съвети за това как да преодолеете депресията и отново да се почувствате щастливи.

1. Дайте си достатъчно време да тъжите

Ако все още се чувствате тъжни, най-важното, което трябва да направите, е да си осигурите място, където спокойно можете да оставите тези чувства да ви връхлетят.

Бъдете с ясно съзнание. Седнете на дивана за един час и се оставете да бъдете тъжни. След това станете и се раздвижете.

Още по темата

2. Започнете бавно

Често пъти депресията води до бездействие, което може да ви отдалечи от здравословните навици.

Не очаквайте да се завърнете с пълна сила и с целия си потенциал към всички дейности. Дайте си време, за да се върнете бавно към стария ритъм. Добре е да се стремите да вървите напред, но не се насилвайте прекалено.

3. Улеснете процеса

Понякога, когато се почувствате по-добре, приемате това за малка стъпка, но всъщност е огромна крачка за целия процес, след като сте били в плен на депресията.

Колкото по-малки и по-лесни направите новите си дейности, толкова по-вероятно е да успеете. Дайте си шанс.