IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бърза содена питка

11 ноември 2017 06 00

Отнема само 30 минути за приготвяне

Снимка: Cloves and Vanilla

Снимка: Cloves and Vanilla

Сигурни сме, че и на вас ви се е случвало да се приберете и да се окаже че сте свършили хляба, а време за замесване, втасване и печене няма.... Ами да, ама не! Винаги има начин да се сдобиете с домашен, топъл и вкусен хляб. Това е и предложението на Clovesandvanilla.com за лесен и светкавично бърз хляб за вечеря!

Съставки:

500 г пресято брашно + 150-200 г за омесване

1 ч. ч. кисело мляко

1 ч. л. сода за хляб

1 ч. л. сол

2 ч. л. захар

2 с. л. зехтин

Подправки по избор (чубрица или джоджен)

В дълбока купа пресейте брашното. Към пресятото брашно добавете подправките, солта, захарта, разбъркайте сухите съставки и оформете кладенче. В кладенчето добавете зехтина и разбърканата (угасена) в киселото мляко сода за хляб. Разбъркайте хубаво с дървена лъжица и след като оформите топка тесто, я омесете хубаво с ръце, месете около 5 мин. Ако тестото все още лепне по ръцете ви, добавете още малко брашно.

Оформете питка хляб от тестото и я сложете в тава, покрита с хартия за печене. Аз обичам да правя разрези с нож по повърхността на питката и я намазвам с мляко, за да стане златиста. Изпечете питката в предварително загрята на 210 градуса фурна за около 25-30 мин. Готовата питка има златисто-кафява коричка и когато я почукате бие на кухо.

Извадете питката от фурната, завийте я в кърпа и оставете да се охлади на решетка. Консумирайте топла или студена. В случай, че ще я хапвате топла, просто добавете към нея сирене и чаша хубаво червено вино.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари