IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крем супа от тиква

12 ноември 2017 06 00

Как да я приготвим?

Снимка: Cloves and Vanilla

Снимка: Cloves and Vanilla

Ако сте любители на тиквата като героя на Елин Пелин – г-н Душко или припознавате тиквата като една от националните ни гордости, нали официално сме най-големият износител на тикви в ЕС за 2017 г., то този пост е за вас.

През есента този зеленчук освен че се отличава със своята сладост, и за повечето от нас печената тиква е любим десерт с малко орехи и мед, се превръща в предпочитана съставка за здравословни, вкусни и екзотични ястия.

Освен като сладък десерт, печената тиква може да се превърне в лесна, вкусна, екзотична и нежна крем супа.

Рецептата, която ви предлагаме днес е:

- лесна

- спестява ви неприятното рязане на тиквата и белене на кората

– вкусна – защото вкусът на печената тиква е мнооооого по-добър от този на варената тиква

- здравословна – защото се приготвя само с няколко леки и полезни за тялото съставки.

Това е и различният прочит на Clovesandvanilla.com на класическата рецепта за тиквена крем супа само в 3 съставки

Съставки:

1 кг печена мускатова тиква (аз обикновено купувам тиква около 2 кг, от които след изпичане прибирам в буркан в хладилника половината, а от другата половина приготвям супата)

1 средно голяма глава лук

400 мл прясно мляко/кокосово мляко/течна сметана

Подправки: сол, черен пипер, джинджифил, канела – на вкус, като в случай, че не обичате екзотичните вкусове внимавайте с джинджифила и канелата

1 ч. л. мед (по желание за повече сладост и екзотика в супата)

1/2 – 1 ч. ч. гореща вода (по желание)

Поставете в тавичка почистената от семките и разполовена на две мускатова тиква. Тиквата трябва да е поставена с кората към тавата. Долейте 1,5 ч. ч. студена вода на дъното на тавата. Включете фурната на 220 градуса, прибавете една необелена цяла глава лук в тавата между двете половини тиква и приберете в печката за около час и половина. Проверявайте тиквата за готовност, след като повърхността ѝ се карамелизира. Месестата ѝ част трябва да е мека и податлива при пробождане с вилица.

Когато тиквата ви е изпечена, извадете тавата и изключете фурната. В тенджера поставете изпечената глава лук, след като я почистите от люспите (не трябва да я миете, няма нужда) и необходимото за супа количество печена тиква. Когато изпека тиквата по този метод, за мен е много по-лесно да отделя месестата част на тиквата от кората ѝ – защото е омекнала и мога да я загребвам с лъжица. Към горещите тиква и лук добавете млякото, подправките на вкус и лъжицата мед (тя придава екзотично-сладка нотка на супата), и пасирайте.

Ако супата е твърде гъста за вашия вкус може да добавите гореща вода и отново пасирайте, до получаването на предпочитаната от вас гъстота. Поставете за няколко минути получената супа на котлона докато заври, като разбърквате, за да не загори и може да сервирате.

Аз обичам да сервирам тази кремообразна и екзотична супа гореща с лъжичка крема сирене/извара която да разбъркам в купичката, но вие може да ѝ добавите лъжичка заквасена сметана, масло или натрошено сирене – по ваш вкус.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари