IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си приготвим сицилианска капоната?

19 ноември 2017 06 00

Интересно и много вкусно предложение

Снимка: Cloves and Vanilla

Снимка: Cloves and Vanilla

В началото на есента, в кварталните пазари, все още може да намерите розови и бели патладжани и с оглед, че това са последните шансове да се насладите на този зеленчук, от Clovesandvanilla.com ви предлагат да опитате да приготвите едно класическо сицилианско ястие.

Ако и вие сте любители на италианската кухня, обичате патладжаните или просто предпочитате вегетарианските храни – тази рецепта е точно за вас.

Затова отделете си около 2 часа време, вадете списъка за продукти и да се захващаме за работа!

Съставки:

1 кг патладжани (за мен класическите лилави патладжани са горчиви, затова предпочитам да я приготвям с розови или бели, които задължително обелвам)

4-5 средно големи домата (за предпочитане розови)

1 голяма глава лук

зехтин

4-5 скилидки чесън

30-тина грама сол (спокойнооооо, ястието няма да бъде солено)

100 грама маслини без костилка

1 ч. л. кафява захар

1 опак. моцарела (по желание)

Подправки: босилек, черен пипер

Първата стъпка е да подготвим патладжаните – измийте ги, обелете ги и ги нарежете на филийки (не по-дебели от 1,5-2 см.) В една тавичка наредете един ред патладжани, посолете със сол и повторете отново ред патладжани, ред сол, докато патладжаните свършат. Завършете със сол. Оставете патладжаните да престоят около 30 мин, за да могат да отделят горчивия си сок. Ще видите, че при измиването им са отделили лилав сок.

Докато патладжаните престояват със сол, измийте и нарежете доматите и лука на средно големи кубчета, а чесънът и маслините без костилки нарежете на филийки и ако искате да ползвате моцарела я нарежете на кубчета.

След като са изминали 30-40 мин, измийте хубаво всяка филийка патладжан, за да отстраните горчивата вода и солта, и подсушете в кухненска кърпа. Подредете подсушените патладжани в тава, покрита с хартия за печене, полейте ги с по няколко капки зехтин на всяка филийка и ги запечете на 220 градуса. След около 15-20 мин. патладжаните трябва да са се запекли от едната страна – обърнете ги и отново поръсете с малко зехтин на всяка и запечете. Така трябва да изпечете всички филийки патладжан. В зависимост от тавата, която ползвате, може да изпечете всичко в една тава, а може да се наложи да направите два „тура“ с печени патладжани.

Докато патладжаните са все още топли, нарежете ги на кубчета, сложете на котлона хубав тиган с 1-2 с. л. зехтин. След като се загрее тиганът със зехтина, добавете лука и чесъна и разбъркайте, докато се запържат до златисто. Когато лукът и чесънът са готови, добавете нарязаните патладжани, домати и маслини и разбъркайте хубаво. Добавете лъжичка сол, захарта и подправките и пак разбърквайте. В началото доматите ще пуснат много сок, но след като ястието се сгъсти, то е готово – аз обичам капонатата по-гъста, ако вие предпочитате повече сос, в който да топите парченца хляб, спрете да я готвите в момента, в който прецените.. На финала добавете нарязаната моцарела и разбъркайте хубаво. Изключете котлона и оставете ястието на него за още 5-10 мин, така моцарелата ще се разтопи. Добавянето на моцарелата е моя добавка към класическата рецепта, като може да я избегнете или да я замените с овче или козе сирене.

Отнема малко повече време, но не е сложно, всичко се случва едно по едно и е много успешна рецепта, с която ще пренесете духа на Сицилия у дома. Добавете и чаша хубаво вино и листенца босилек в чинията. :)

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари