IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесни методи да отпушите ушите след полет

6 декември 2017 15 40

Те помагат и при настинка

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Изминали са повече от два часа, откакто самолетът се е приземил, но ушите ви продължават да са заглъхнали.

Освен че е неудобно, това състояние може да усложни пътешествието, докато се опитвате да чуете какво ви разказва екскурзоводът или да разговаряте с приятели.

Вместо да чакате неприятното усещане да отшуми от само себе си, можете да ускорите процеса, като използвате безопасни и натурални методи, които могат да изчистят евстахиевите тръби в ушите.

Тези техники могат да бъдат полезни и при настинка или инфекция на синусите, които са блокирали ушите ви. С тяхна помощ можете да предотвратите потенциално неприятно преживяване по време на полет.

Ето кои са техниките, с които можете да си помогнете.

1. Маньовър на Валсалва

Затворете уста, „залепете“ ноздрите си и духнете леко. Този метод ще балансира налягането в евстахиевите тръби. Трябва да внимавате обаче да не духнете много силно, за да не повредите тъпанчетата си.

2. Топъл компрес

Вземете кърпа, потопете я под топла вода и изцедете водата. Поставете кърпата на ухото си и я оставете така пет – десет минути. Скоро насъбраните течности в ухото ви ще започнат да се оттичат.

3. Запарване

Кипнете вода в съд, надвесете се над него и покрийте с кърпа главата си, а заедно с нея и купата с гореща вода.

Вдишвайте парата, за да се „изтъни“ слузта и ушната кал в ушите. Можете да добавите и няколко капки масло от чаено дърво или лавандула във водата, за да намалите болката и възпалението. Вдишайте, докато усетите, че ушните канали започват да се отварят.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари