IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 начина, по които бъркотията ви пречи

8 декември 2017 11 00

Отразява се на психическото ви здраве

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Въпреки че не е добре да бъдете обсебени на тема чистота и там да е концентрирано цялото ви внимание, другата крайност също носи своите негативни ефекти. Ако имате проблем с намирането на вещите си или не можете да си спомните последния път, когато сте почистили дома си, трябва да се замислите по-сериозно.

Според науката мръсният и неорганизиран дом може да ви изтощи по повече начини, отколкото можете да си представите.

Ако се чувствате стресирани, раздразнени, уморени и нещастни, вероятно е време добре да почистите дома си. Ето някои от начините, по които разхвърляната и затрупана околна среда може да ви засегне.

1. Бъркотията ви обърква

Околната среда оказва влияние и на психическото ви състояние. Когато около вас всичко е затрупано, това се отразява на ума ви и обратното.

Така че, ако искате контрол и дисциплина, изчистете къщата си. Подредете книгите, сгънете чаршафите си и измийте чиниите в мивката.

2. Причинява стрес

Какво се случва, когато сте объркани? Стресирате се. Когато се приберете в чиста къща обаче, с оправено легло, вече нещата стоят по съвсем друг начин.

От друга страна, ако ви посрещнат мръсните дрехи на дивана и разлятото кафе на масата, се напрягате още с влизането.

3. Ядете повече

Според изследователи сме склонни да преяждаме, когато живеем в бъркотия. В данните на проучване се посочва, че участниците са изяли повече бисквитки и лакомства в затрупана кухня, отколкото когато сладкишите са били предлагани в организирана и изчистена такава.

4. Вреди на психическото ни здраве

Когато живеете или работите в разхвърляно и непочистено място, бъркотията наоколо може да ви накара да се чувствате нещастни и уморени. В проучване от 2017 г. се посочва, че работните места, на които цари хаос, се отразяват негативно върху менталното здраве.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари